kort

foto afp

Gaza

Raketaanval vanuit Gaza op Israël

Opstandelingen in de Gazastrook hebben woensdag ruim dertig raketten op Zuid-Israël afgevuurd. De bevolking zocht onderdak in schuilkelders en er vielen geen doden of gewonden. Het was het grootste raketoffensief sinds 2012. Het Israëlische leger beantwoordde de beschieting met een vergeldingsactie op wat het de 'terreurinfrastructuur' noemt, waarbij zeker één doel werd geraakt. De Islamitische Jihad in Palestina heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist. De groep zei twintig raketten te hebben afgevuurd als vergelding voor de dood van drie kameraden, die een dag eerder omkwamen bij een Israëlische luchtaanval. Een andere militante beweging in Gaza, de Populaire Verzetscomités, zei ook raketten te hebben afgevuurd.

Rusland

Timmermans: EU treft maandag sancties

De Europese Unie besluit maandag tot nieuwe sancties tegen Rusland, na het referendum op de Krim. Dat verwacht minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), zo bleek gisteravond tijdens een Kamerdebat. Het gaat om inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. Timmermans gaat ervan uit dat het voor zondag geplande referendum op de Krim doorgaat, waarna de ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel zullen besluiten de sancties in te stellen. Als het conflict verder escaleert, volgen binnen enkele weken verdere sancties. Daarbij gaat het om handelssancties en een wapenembargo.

Comeback

Lijfarts Jackson gaat kinderen behandelen

Conrad Murray gaat weer aan het werk. De voormalig lijfarts van Michael Jackson, gaat op Trinidad voor het ministerie van volksgezondheid als vrijwilliger kinderen met hartkwalen behandelen. Dat zei een ingewijde gisteren tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De 60-jarige Murray gaf de King of Pop in 2009 een fatale dosis propofol en kreeg gevangenisstraf. Eind vorig jaar kwam Murray vrij. Hij raakte zijn dokterslicentie in Californië kwijt en kreeg beperkingen opgelegd in Nevada en Texas.

    • Novum