Kijken: Banksy staat stil bij drie jaar oorlog in Syrië

Een meisje reikt naar een rode ballon, maar kan er net niet bij. Het is een van de bekendste beelden van graffitikunstenaar Banksy. Hij zet haar nu in om aandacht te vragen voor de al drie jaar durende oorlog in Syrië.

De projectie van het Syrische vluchtelingenmeisje in Moskou.
De projectie van het Syrische vluchtelingenmeisje in Moskou. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Een meisje reikt naar een rode ballon, maar kan er net niet bij. Of laat ze hem los? Het is een van de bekendste beelden van graffitikunstenaar Banksy. Hij zet haar nu in om aandacht te vragen voor de al drie jaar durende oorlog in Syrië.

De geheimzinnige straatkunstenaar maakte samen met de muzikanten van Elbow een filmpje waarin alle trieste feiten over het bloedige conflict op een rijtje worden gezet. Zoals dat 95 procent van de Syrische bevolking niets met het geweld te maken heeft, maar er wel het slachtoffer van is.

We zien wat er gebeurt als het meisje de ballon te pakken weet te krijgen. Langzaam stijgt het kind op, en met haar steeds meer mensen, hangend aan hun rode ballon. Want als wij Syrië blijven steunen, staat de bevolking er niet alleen voor. Dan is er nog hoop, zo is de boodschap.

Banksy maakte ook een apart beeld voor projecties op gebouwen in steden als Amsterdam en Londen. Het meisje is niet zomaar een meisje meer, maar een vluchteling. Weer met die rode ballon. Laat zij hem los, zodat de mensen in het filmpje hem kunnen vastpakken?

In Amsterdam werd het beeld vanavond geprojecteerd op het Rijksmuseum. Het maakt allemaal deel uit van de campagne #withsyria van een coalitie van 130 humanitaire en mensenrechtenorganisaties.

Kaarslicht, met op de achtergrond de projectie op het Rijksmuseum. Foto AP / Peter Dejong

Moskou:

Een projectie van Banksy in Moskou. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Het is zaterdag precies drie jaar geleden dat de burgeroorlog uitbrak.Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Londen:

Een projectie op de zuil van Nelson op Trafalgar Square in Londen.Foto AFP / Carl Court

Foto AFP / Carl Court