Internationale gemeenschap buitenspel bij crisis Venezuela

De protesten in Venezuela hebben een nieuw dieptepunt bereikt met de dood gisteren van drie mensen. Na vier weken van dagelijkse demonstraties tegen de linkse regering van president Nicolás Maduro neemt de politieke verdeeldheid met de dag toe. Buitenlandse bemiddeling stuit op grote barrières.

Bij antiregeringsbetogingen in de steden Caracas en Valencia kwamen gisteren een 21-jarige betoger, een omstander en een militair om het leven. Het officiële dodental van de crisis komt daarmee op 25. De afgelopen weken zijn er meer 300 gewonden gevallen en ruim 1.300 betogers zijn gearresteerd. Een deel zit nog vast.

Gisteren brak er ruzie uit over de aanstichters van het geweld – inmiddels een vast patroon. Studenten en oppositieleden zeiden dat de schoten werden gelost door burgermilities die trouw zijn aan Maduro. De gouverneur van Carabobo, de staat waar Valencia ligt, wees echter op scherpschutters onder de demonstranten.

Het aanhoudende geweld maakt het steeds moeilijker voor de twee kampen om toenadering tot elkaar te vinden. Oppositieleiders zeggen dat ze niet met de regering willen praten zolang er geweld wordt gebruikt tegen demonstranten. President Maduro is op zijn beurt niet bereid tot een dialoog met „coupplegers”.

Pogingen tot internationale bemiddeling zijn tot nu toe op weinig uitgelopen – wederom door de grote verdeeldheid in Venezuela. Het is moeilijk gebleken om een externe partij te vinden die door alle betrokkenen als neutraal wordt gezien.

Het regionale blok Unasur sprak gisteren af dat ze een ministersdelegatie naar Venezuela sturen om te bemiddelen. Unasur is opgericht door Hugo Chávez, de overleden voorganger van Maduro. De regering verwelkomde de stap, maar de oppositie is sceptisch over Unasur vanwege de ideologische banden met Maduro.

De Verenigde Staten, zowel de belangrijkste handelspartner als de grootste vijand van Venezuela, hebben erkend dat ze niets kunnen doen. John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat iedere poging tot bemiddeling door de Venezolaanse regering wordt gezien als bewijs dat de VS achter de onrust zitten.