Gemeenten kopen zorg in via marktplaats op internet

Foto ANP / Lex van Lieshout

Om de thuiszorg zo goedkoop mogelijk in te kopen, maken gemeenten gebruiken van veilingen op internet. Zowel werkgevers als werknemers hebben kritiek op dit systeem. In sommige gevallen zijn de tarieven zo laag, dat zorgbedrijven amper nog een cao-loon aan hun medewerkers kunnen betalen.

Dat meldt De Volkskrant vanochtend op basis van eigen onderzoek en gesprekken met betrokkenen. Volgens de krant maken minstens 35 gemeenten met in totaal 1,5 miljoen inwoners al gebruik van deze methode.

‘Niet elke oma veilen’

Sinds 2007 kunnen gemeenten de zorg openbaar laten aanbesteden. De tarieven voor zorg staan onder druk, omdat het Rijk vanaf 1 januari 40 procent wil bezuinigen op de thuiszorg. De gemeenten moeten die bezuinigingsoperatie uitvoeren, en veilingen lijken een oplossing te bieden.

Via de veiling zien zorgaanbieders wat andere bedrijven bieden per cliënt. Wordt het tarief door één aanbieder voor het sluiten van de veiling verlaagd, dan blijft de veiling langer open zodat ook andere gegadigden een scherper bod kunnen doen. De vrees bestaat dat de zorg zo goedkoop wordt, dat het werk wordt uitgevoerd door zzp’ers en jongeren die voor lage lonen bereid zijn te werken. Zion Jongstra, de directeur van TSN Thuiszorg tegenover de krant:

“Een bizar systeem. Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt.”

Ook bij vakbond Abvakabo FNV bestaat er weerstand tegen het veilen van zorg. Bestuurder Lilian Marijnissen:

“Als je kwalitatief goede zorg wilt inkopen ga je niet elke oma op internet veilen.”