FIOD doet invallen bij Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vanochtend invallen gedaan bij de woningcorporatie Vitaal Wonen in Maastricht, Limbricht (bij Sittard) en in de woning van een oud-directeur. Het onderzoek spitst zich toe op oplichting van de corporatie, valsheid in geschrifte, witwassen en corruptie.

In totaal is een inval gedaan bij vijf panden. ANP / Bart Meesters

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vanochtend op vijf plekken in Limburg invallen gedaan in een onderzoek naar corruptie bij een woningcorporatie in Limbricht.

In het kantoor van de stichting Vitaal Wonen, met 304 huurwoningen een van de kleinste corporaties van Nederland, is administratie in beslag genomen. Ook zijn de woningen van twee oud-directeuren en de voormalig voorzitter van de raad van toezicht in Limbricht en Maastricht doorzocht. Bij aannemersbedrijf Habets Bouw in Nuth is administratie meegenomen.

Het onderzoek richt zich op verdenkingen van oplichten van de corporatie, corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Het gaat om oud-directeur Jos P. en zijn zoon Noël P., die zijn vader in 2007 opvolgde als directeur van Vitaal Wonen.

Het Openbaar Ministerie heeft tevens conservatoir beslag gelegd op bezittingen van het duo, waaronder vijf huizen en appartementen. Eind vorig jaar was al door de woningstichting beslag gelegd op twee Maastrichtse woningen van Noël P. voor 1,5 miljoen euro. Dat is het bedrag waarvoor de voormalig directeur de corporatie benadeeld zou hebben.

Noël P. werd vorig jaar ontslagen na een integriteitsonderzoek. Dat volgde op publicaties in NRC Handelsblad. Uit het onderzoek van de krant bleek dat Noël P. privé 184.000 euro verdiend had aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers, waaronder Habets Bouw. Daarnaast werden privéreizen en privé-uitgaven op kosten van de corporatie gemaakt. Ook bleek dat Vitaal Wonen een villa kocht die, na te zijn opgeknapt, verhuurd werd aan de voorzitter van de raad van toezicht.

Directeur P. sloot miljoenendeal met aannemersbedrijf

De inval bij Habets Bouw houdt verband met een transactie in 2007 waarin directeur Noël P. privé en zaken vermengde. Hij sloot dat jaar een miljoenendeal met het Landgraafse aannemersbedrijf Jongen, dochter van VolkerWessels. Vitaal Wonen kocht van Jongen voor zeven ton bouwgrond in Sittard, waarop Jongen voor de corporatie een wooncomplex annex welness- en revalidatiecentrum bouwde.

Na deze deal kreeg Noël P. privé van een dochterbedrijf van Jongen voor 72.000 euro een woonhuis met winkel in Sittard. Noël P. verkocht vervolgens het pand aan een andere aannemer, Ron Habets voor 256.000 euro. Daarna kocht Vitaal Wonen hetzelfde pand voor bijna drie ton weer van Habets, met de verplichting om het voor zeven ton door Habets te laten verbouwen.

Een woordvoerster van Habets Bouw zegt dat het bedrijf meewerkt aan het onderzoek. ,,Wij zijn geen verdachte, maar getuige.”

    • Joep Dohmen