‘EU en VS zetten eerste stapje richting mega-handelsakkoord’

Roquefort wordt gesneden in een Parijse kaaswinkel. In 2009 veroordeelde Frankrijk nog een Amerikaans besluit om de importkosten op de kaas te verdrievoudigen. De EU had kort daarvoor import van Amerikaans hormoonrundvlees verboden. ANP-EPA / Ian Langsdon

Barack Obama en de leiders van de Europese Unie zullen het tijdens hun ontmoeting op 26 maart in Brussel hebben over het wegnemen van handelstarieven. Het gaat om de eerste stap richting ‘s werelds grootste vrijhandelsakkoord. Dat stelt Reuters na inzage van een concepthoofdstuk over de tarieven.

Het hoofdstuk over tarieven is een onderdeel van het handelsakkoord, dat op zijn vroegst in 2015 - na de Europese verkiezingen - zal worden gesloten.

Het statement volgens Reuters:

“De EU en de VS zijn vastberaden en toegewijd tot het sluiten van een alomvattend en ambitieus Trans Atlantic Trade and Investor Partnership.” (TTIP – het Europees-Amerikaans handelsakkoord, spreek uit tietip, red.)

Economie EU zou met 120 miljard euro kunnen groeien

De zeer ambitieuze stap zou spanningen wegnemen die ontstonden nadat de Verenigde Staten in eerste instantie minder handelstarieven wilden opgeven dan de 96 procent die de EU bereid was te laten vallen. NRC-redacteur Maartje Somers schreef eerder deze week over de kwestie:

Met het handelsakkoord willen de VS en de EU hun gezamenlijke economieën een forse impuls geven. Het akkoord gaat verder dan het elimineren van tarieven alleen: het draait vooral om het gelijktrekken van voorschriften en veiligheidsstandaarden, investeringsbescherming en het over en weer vrijgeven van de aanbesteding van diensten. Zo kan de economie van de EU met 120 miljard euro groeien en die van de VS met 90 miljard, liet de Europese Commissie onderzoeken.

Arbitragemechanisme

De onderhandelingen over TTIP begonnen afgelopen zomer en zouden voortvarend verlopen. Althans, dat was het plan. Maar nog voordat deze week voor het eerst echt onderhandeld zou worden over onderwerpen als openbare aanbesteding, de herkomstbescherming van voedsel (denk aan bijvoorbeeld Parmaham of Roquefort) en landbouw, doken nieuwe hordes op, schreef NRC Handelsblad deze week.

De EU wilde het omstreden arbitragemechanisme ISDS in licht aangepaste vorm meenemen in het handelsakkoord. Bedrijven kunnen dan regeringen aanklagen als zij hun investeringen door overheidsbeleid in gevaar zien komen. Maar de Amerikanen voelden daar vooralsnog weinig voor.

Ook blijkt het vrijgeven van openbare aanbesteding niet te rijmen met de ‘buy American’-wetten van sommige Amerikaanse staten, waardoor Europese parlementariërs vrezen met een wassen neus te worden opgescheept.

In een eerdere versie van dit stuk meldden we abusievelijk dat de VS en de EU hun handelsakkoord zouden bekrachtigen. Het gaat echter om een concepthoofdstuk over tarieven.

    • Jules Seegers