Etos en Kruidvat veroordeeld vanwege discriminatie

Babymelkpoeder in een supermarkt in Rotterdam. Door een enorme vraag vanuit China is in de schappen van de Nederlandse supermarkten soms geen babymelkpoeder meer te vinden. Foto ANP / Robin Utrecht

Een filiaal van Kruitvat en een van Etos discrimineerden toen zij weigerden om babymelkpoeder te verkopen aan twee vrouwen met een Aziatisch uiterlijk. Dat oordeelde het College voor de rechten van de mens vanmiddag in twee zaken die een vrouw van Chinese afkomst en een vrouw van Aziatische afkomst hadden aangespannen.

Beide vrouwen wilden babymelkpoeder kopen voor hun kind en hielden zich daarbij aan het maximaal aantal toegestane pakken.

Predrag Vitkovic van anti-discriminatiebureau Radar in Zuid-Holland en Brabant is blij. “Het is een erkenning voor de dames.” Als winkels maatregelen nemen dan moeten die voor iedereen gelden ongeacht iemands afkomst, stelt het College. Iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden. Vitkovic denkt dat winkels hun medewerkers na deze uitspraak beter zullen instrueren om slechte publiciteit te voorkomen.

Sinds vorig jaar verschillende meldingen van discriminatie

Antidiscriminatiebureaus hebben sinds april vorig jaar verschillende klachten of meldingen gekregen van klanten met een Aziatisch uiterlijk die geen babymelkpoeder konden kopen. De klachten komen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en verschillende kleinere plaatsen. De incidenten vonden plaats in drogisterijen als Etos en Kruidvat, maar ook in diverse supermarkten kregen Aziatisch uitziende klanten de melkpoeder niet mee.

Er is al lange tijd een tekort aan babymelk van de Nutrilon (van Nutricia, onderdeel van Danone) en Friso (van FrieslandCampina). De pakken melkpoeder worden opgekocht voor export naar China, of gehamsterd door ouders die bang zijn dat er geen melkpoeder meer te krijgen is. Chinese ouders geven hun baby’s graag Nederlands melkpoeder, omdat ze de Chinese producten niet meer vertrouwen na het melamine-schandaal in 2008. Zeker zes baby’s stierven en 300.000 baby’s en peuters werden opgenomen met ernstige nierklachten, omdat ze melk dronken die was aangelengd met melamine.

    • Sheila Kamerman