Minstens een dode bij confrontaties in oosten Oekraïne

Betogers vechten tijdens de uit de hand gelopen demonstraties in Donetsk.
Betogers vechten tijdens de uit de hand gelopen demonstraties in Donetsk. Foto AFP / Alexander Khudoteply

Bij gevechten tussen groepen betogers in de stad Donetsk in het oosten van Oekraïne is vandaag een dode gevallen. Dat hebben de lokale autoriteiten zojuist bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De jongeman werd doodgestoken. Ruim tien gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Dmytro Chernyavskiy, 22, suffered stab wounds during scuffle with pro-Russian mob in his hometown of #Donetsk and died, reports @novostidnua

Verschillende meldden dat er een tweede doden was gevallen, maar dat bericht is nog onbevestigd.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Local media @novostidnua reports 2 dead in #Donetsk clashes, several others injured, some taken to hospital http://t.co/sAdpEg9An5
Twitter avatar djmoskou David Jan Godfroid Berichten over 1, 2 of 3 doden bij gevechten tussen Russen en Oekraïners in Donetsk, Oost-Oekraïne.

Honderden mensen gingen de straat op om met leuzen en in spreekkoren hun steun te betuigen aan Rusland en president Poetin. Ze kwamen in aanvaring met betogers die juist demonstreerden tegen de Russische inmenging in Oekraïne en op de Krim. De politie probeerde de groepen tevergeefs uit elkaar te houden.

Twitter avatar ARothNYT Andrew Roth Blood was from head wound, pro-Maidan protestor was unconscious. He lay there for several minutes, no ambulance came. http://t.co/0vj70mDiFu

Net als op de Krim, is de bevolking in Donetsk en in andere steden in het oosten verdeeld over de toekomst van Oekraïne. Voorstanders van de nieuwe, op het Westen georiënteerde regering in Kiev treffen hun tegenstanders regelmatig op straat tijdens demonstraties. Tot nu toe vielen er voor zover bekend geen doden bij de demonstraties in de industriestad.

Jatsenjoek bij vergadering V-raad

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek woonde vandaag een vergadering bij van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij beschuldigde Rusland daar van onacceptabele “militaire agressie”, meldt persbureau AP. Hij zei ook dat hij gelooft dat de Russische bevolking geen oorlog wil. Het Kremlin zou naar de wensen van het eigen volk moeten luisteren en weer een dialoog moeten aangaan met Oekraïne.

“Als we echte gesprekken beginnen met Rusland, geloof ik dat we echte partners kunnen worden.”