Duizelingwekkende visualisatie van alle Europese vluchten op één dag

Wegenkaarten kennen we allemaal. De Route du Soleil - via Maastricht, Metz, Nancy, Dijon, Lyon naar Montélimar en verder - kunnen velen dromen. Maar hoe ‘liggen’ de snelwegen in de lucht er eigenlijk bij?

Het Britse NATS, naar eigen zeggen wereldwijd leider in de business van luchtverkeersleiding, koppelde twee databronnen aan elkaar om de infrastructuur van het Europese vliegverkeer in beeld te brengen. Enerzijds werden radargegevens genomen van 21 juni vorig jaar, en anderzijds vluchtplangegevens van Europese vluchten van 28 juli.

Wat opdoemt is de infrastructuur van het luchtruim boven het Europese continent; een choreografie van lijnvluchten. De Britten zouden de Britten niet zijn als ze niet inzoomen op eigen succes, en dus wordt ingezoomd op Heathrow en Gatwick maar dat is helemaal niet erg want zo zien we heel fraai dat knooppunten niet alleen op het asfalt bestaan en hoe luchtfiles worden omzeild door rondjes te vliegen boven Londen.

Ook mooi is hoe de trans-Atlantische snelweg op zo’n dag oplicht, en hoe het vliegverkeer z’n pieken bereikt en naarmate de avond valt (zie tijdsindicatie linksboven in beeld) de drukte weer afneemt.

    • Jules Seegers