Downloaden, uitknippen, fotograferen

Ratatouille and Smoke Bush, 2014.
Ratatouille and Smoke Bush, 2014. Daniel Gordon / courtesy of the artist and and Wallspace, New York

Het lijkt wat op een klassiek stilleven – en toch ook helemáál niet. Het is het fotokunstwerk Ratatouille and Smoke Bush van Daniel Gordon. Deze fotografisch kunstenaar uit New York won gisteren de Foam Paul Huf Award 2014, een prestigieuze internationale prijs voor een fotografisch oeuvre, ter waarde van 20.000 euro. „Zijn werk is gebaseerd op de klassieke genres van het stilleven en het portret”, aldus de jury. „Gordon vertegenwoordigt een generatie voor wie het gebruik van beelden van het internet vanzelfsprekend is.”

De werkwijze van Gordon (33) is als volgt: eerst speurt hij internet af naar beelden die hem aanstaan. Die bewerkt hij (hij kleurt ze bijvoorbeeld in), print ze uit en knipt ze uit. Dat herhaalt hij een paar keer en zet de objecten dan in een ruimtelijke constellatie bij elkaar. En dát fotografeert hij.

Het is een scheutje collage, een toefje internetkunst en vooral een boel stilleven – maar dan wel een stilleven dat is opgebouwd uit merkwaardige, platte objecten. Zie de schaduwen: dat zijn er verrassend weinig en ze staan op onverwachte plekken.

De Foam Paul Huf Award is vernoemd naar een van de boegbeelden van de Nederlandse fotografie. Het werk van Gordon zal tentoongesteld worden in het Amsterdamse fotomuseum Foam.