Dodental explosie New York loopt op; bewoners roken gaslucht

Brandweerlieden doorzoeken het puin van een flat die gisteren instortte door een explosie in New York. Foto ANP / EPA / Andrew Gombert

De gasexplosie in New York heeft tot nu toe zes slachtoffers geëist. Vijf mensen zijn nog vermist. Naar nu blijkt klaagden bewoners van de flats al een paar weken over een vreemde gaslucht.

Dat meldt persbureau AP vanochtend. Gisterochtend werd een explosie gemeld in de wijk Harlem, waarbij aanvankelijk twee doden vielen. In het puin zijn sindsdien nog vier dodelijke slachtoffers gevonden. Zestig mensen zijn gewond geraakt en vijf bewoners worden nog vermist.

Al weken gaslucht in complex

De explosie vond plaats nadat bewoners een kwartier eerder hadden gebeld in verband met een gaslucht. Het lokale gasbedrijf Con Ed had onmiddellijk personeel naar het complex gestuurd, maar arriveerde te laat.

Het was niet de eerste keer dat bewoners klaagden over een vreemde lucht. Al een paar weken hing er een gaslucht. De geur was zo erg dat een bewoner gedwongen was om de deur naar het dak open te breken om te ventileren en afgelopen dinsdag hadden bewoners nog geklaagd bij de huisbaas.

De brandweer heeft de afgelopen paar maanden geen meldingen ontvangen van gaslekken of vreemde luchtjes in de wijk. Het gasbedrijf heeft alleen een melding van een klein lek, wat ook al weer verholpen was.

    • Philippus Zandstra