Den Haag kijkt vooral naar de ‘Slag om Amsterdam’

Wordt D66 groter dan de PvdA in Amsterdam? Landelijke PvdA’ers schieten te hulp.

De PvdA doet alles om de Amsterdamse lijsttrekker Pieter Hilhorst te helpen. Landelijke kopstukken voeren in de laatste weken campagne in de stad: de ministers Ronald Plasterk en Lodewijk Asscher (Hilhorsts voorganger als wethouder) waren in Amsterdam Zuidoost, Kamerlid Ahmed Marcouch laat zich geregeld zien in ‘zijn’ Slotervaart. Over Marcouch gaat het gerucht dat hij nog vóór 19 maart gepresenteerd wordt als kandidaat-wethouder. „Speculatie”, zegt hij daar zelf over.

Decennialang was de uitslag in de hoofdstad voor de PvdA voorspelbaar: de partij werd de grootste, de vraag was alleen hóe groot. De symbolische slag bij gemeenteraadsverkiezingen leverde de PvdA elders: in Rotterdam tegen Pim Fortuyn, In Den Haag en Almere tegen Geert Wilders.

En nu zijn ineens alle ogen gericht op het rode bolwerk aan de Amstel. Als de peilingen kloppen, maakt D66 grote kans om op 19 maart de eerste partij te zijn die de PvdA verslaat sinds 1949. D66 stond twee weken geleden op 13 zetels in de raad, de PvdA op 10.

De democraten hebben vanuit het Binnenhof vol ingezet op Amsterdam. Daar de grootste worden – dat zou de verwachte zege van D66 op 19 maart een gouden randje geven. Sinds het D66-verkiezingscongres, niet geheel toevallig in de Beurs van Berlage in Amsterdam, roept Pechtold dat hij de PvdA wil „afhelpen van het ‘we rule this city’-syndroom”.

Pechtold heeft wat goed te maken in Amsterdam. In 2010 had D66 ook al kans er de grootste te worden. Maar de partij verloor na een dramatische campagne van de PvdA, om tijdens de onderhandelingen een vrijwel zekere plek in het stadsbestuur te verspelen. Pechtold speelde daarin achter de schermen geen handige rol. Nu laat de D66-leider, goed ingevoerd in de lokale thema’s, zijn gezicht voortdurend in Amsterdam zien – afgelopen weekend deelde hij flyers uit in het Vondelpark.

De PvdA ontkent dat ze ruggesteun geeft aan de onervaren Hilhorst; de partij zet „altijd” Haagse prominenten in bij de raadsverkiezingen. Nu de partij in het defensief zit, wordt dat ineens anders geduid, verzucht een PvdA’er: „Het beeld is: daar komen de hulptroepen. Maar als die grote namen niet komen, zegt iedereen: ze trekken hun handen af van Hilhorst.”

De oud-burgemeesters Van Thijn en Job Cohen (zaterdag in Het Parool) laten zich inmiddels publiekelijk uit over de Amsterdamse campagne. Met hun ongetwijfeld goedbedoelde interventies zijn ze de lijsttrekker niet per se van dienst.

    • Thijs Niemantsverdriet