Daniel Gordon wint Paul Huf Award

Daniel Gordon, Portrait with Blue Hair (2013) Foto Daniel Gordon/ Courtesy of the artist and Wallspace, New York

De Amerikaanse kunstenaar Daniel Gordon (Boston, 1980) is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2014. Een internationale jury selecteerde zijn werk gisteren uit honderd inzendingen uit 27 landen. De Paul Huf Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.

Gordon studeerde in 2006 af aan de Yale School of Art en stelde in 2009 tentoon op de New Photography-tentoonstelling in het MoMA in New York. Met zijn kleurrijke, collage-achtige foto’s plaatst hij zich nadrukkelijk in de traditie van dadaïstische kunstenaars als Hannah Hoch en Kurt Schwitters. Het grote verschil is dat hij zijn collages als sculpturen opbouwt, en die vervolgens opnieuw fotografeert.

„Zijn werk is gebaseerd op de klassieke genres van het stilleven en het portret, thema’s die in alle stromingen van de moderne kunst onderzocht zijn”, zo stelt het juryrapport. „Gordon vertegenwoordigt een generatie voor wie het gebruik van beelden van internet vanzelfsprekend is. Hij heeft een unieke manier gevonden om van bestaand beeldmateriaal driedimensionale collages te maken die hij vervolgens fotografeert.”

De Paul Huf Award werd in 2007 in het leven geroepen ter nagedachtenis aan fotograaf Paul Huf (1924-2002). Eerdere winnaars waren onder meer de inmiddels bekende fotografen Alex Prager, Pieter Hugo en Taryn Simon.

    • Sandra Smallenburg