Google omzeilt filter China door versleutelen zoekopdrachten

Door zoekopdrachten te versleutelen ontduikt internetbedrijf Google de Chinese censuur. Dat meldt The Washington Post naar aanleiding van Googles plannen om zijn datastromen beter te beveiligen tegen massaal afluisteren door geheime diensten. Onder meer in China worden zoekopdrachten naar politiek gevoelige termen automatisch gefilterd. Dat werkt niet langer als de informatie versleuteld is. Google heeft een moeizame relatie met China. Het bedrijf trok zich in 2010 terug uit protest tegen censuur, maar is nog toegankelijk via Hongkong. De Chinese regering kan besluiten Google te verbieden. Google gaat de versleuteling wereldwijd activeren. De strengere beveiliging voorkomt niet dat zoekwoorden achterhaald worden door individuele computers te hacken. (NRC)