Burgemeester Roermond doet aangifte van ronselen stemmen

Burgemeester van Roermond Peter Cammaert heeft vandaag aangifte gedaan van het ronselen van stemmen. Dat laat de Limburgse gemeente weten. CDA’er Cammaert had al gezegd dat hij aangifte zou doen als hij opnieuw berichten zou ontvangen over ronselpraktijken door politieke partijen in zijn gemeente.

De stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.
De stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Foto ANP / Lex van Lieshout

De burgemeester van Roermond heeft vandaag aangifte gedaan van het ronselen van stemmen. Dat heeft de Limburgse gemeente laten weten, meldt persbureau Novum. De gemeente zegt “concrete aanwijzingen” te hebben dat in Roermond is geprobeerd stemmen te ronselen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

CDA-burgemeester Peter Cammaert had al gezegd dat hij aangifte zou doen als hij opnieuw berichten zou ontvangen over ronselpraktijken door politieke partijen in zijn gemeente. Dat gebeurde. De meldingen zijn “dermate concreet” dat hij in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft besloten aangifte te doen.

Op meerdere plaatsen ronselpraktijken

Welke partij of partijen zich schuldig hebben gemaakt aan de wantoestand, wilde Cammaert niet zeggen. De gemeente wil verder niets over de zaak kwijt, omdat die nu bij justitie ligt.

Roermond is niet de enige gemeente waar de ronselpraktijken de afgelopen dagen aan het licht zijn gekomen. De burgemeester van Heusden in Brabant deed gisteren aangifte tegen de partij die zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Welke partij dat is, is niet bekend.

Een dag eerder stapte Osman Suna op als lijsttrekker van de PvdA in Soest. Hij zou stemmen hebben geronseld onder moslims in zijn gemeente. Suna zou bij een moskee hebben geprobeerd stembiljetten en kopieën van identiteitsbewijzen te krijgen van mensen die zelf niet gaan stemmen op 19 maart. Het OM doet daar nu onderzoek naar.

De schemerzone - ophalen van kiezers mag wel

De Kiesraad bepaalt in Nederland wat er wel en wat er niet mag om kiezers over te halen. Maar de raad erkent ook dat er een “grijs gebied” is, schrijven NRC-journalisten Hugo Logtenberg en Enzo van Steenbergen vandaag in NRC Handelsblad.

De kieswet verbiedt het om kiezers “stelselmatig” te benaderen met de vraag volmacht te verlenen om namens hen te stemmen. Het is ook verboden kiezers om te kopen of hen te dwingen een volmacht te geven. Maar zoiets als een kiezer van huis ophalen om naar het stembureau te brengen; mag dat wel? Het is een veel voorkomende praktijk en het is op de grens van de wet, maar het mag wel. Ronselen is wel verboden.

Maar wie controleert of er wordt geronseld en wat is het precies? Een centrale toezichthouder is er niet voor de gemeenteraadsverkiezingen, laat de Kiesraad weten. Gemeenten en stembureaus zijn zelf verantwoordelijk voor het opsporen van kiesfraude.

Lees het hele artikel: Een taxidienst van de partij die kiezers vervoert