Boskalis boekt recordwinst van 366 miljoen euro

Baggeraar Boskalis heeft over 2013 een recordwinst geboekt.
Baggeraar Boskalis heeft over 2013 een recordwinst geboekt. Foto ANP / Lex van Lieshout

De winst van baggeraar Boskalis is nog niet eerder zo hoog uitgevallen als vorig jaar. De baggeraar noteerde een winst van 366 miljoen euro over 2013. Ook lag de omzet niet eerder zo hoog, zo blijkt uit vandaag gepresenteerde jaarcijfers.

De winst van Boskalis lag in 2012 nog op 249 miljoen euro, tegen 366 miljoen euro vorig jaar. De omzet was in 2012 nog 3,1 miljard euro en steeg naar 3,5 miljard euro in 2013. Bij de orderportefeuille was wel een lichte daling te zien, van 4,1 miljard euro naar vier miljard euro.

2014 blijft rustig

De winst en omzet pakken zo hoog uit door een aantal eenmalige meevallers. Ook ligt het resultaat hoger doordat het begin 2013 overgenomen Dockwise ook werd meegeteld. Bestuursvoorzitter Peter Berdowski heeft het in een verklaring over een ‘turbulent jaar, waarin Boskalis verder kon uitbreiden’.

De verwachting is dat er dit jaar weinig zal veranderen. De winst zal wel lager uitvallen; het bedrijf is van plan om achthonderd miljoen euro te investeren in de vloot, waarvan al driehonderd miljoen euro dit jaar wordt geïnvesteerd.

Op korte termijn ziet Boskalis mogelijkheden bij de complexe gas- en oliewinning op zee, alsmede het aanleggen van diepzeehavens voor de nieuwste generatie containerschepen. Voor de komende drie jaar ziet Boskalis een stabiele markt, waarbij vooral de mogelijkheden voor de activiteiten in Offshore Energy dankzij de overnames van SMIT en Dockwise.

Boskalis werd recentelijk ingezet om het vastgelopen cruiseschip Costa Concordia te bergen, een klus waar een bedrag van 22 miljoen euro mee was gemoeid. Het bedrijf gaat daarnaast waarschijnlijk ook het gezonken autoschip Arctic Ace bergen.