Aanklager eist 5,5 jaar cel tegen Hoeness

Rein oder raus’? De gevangenis in of niet? Die vraag houdt de Duitse media bezig, nadat de openbaar aanklager de vanmorgen vijf en een half jaar celstraf heeft geëist tegen de baas van Bayern München, oud-voetballer Uli Hoeness. Later vandaag wordt het vonnis van de rechters in München verwacht.

Gisteren, op de derde zittingsdag, bleek dat de belastingschuld van Hoeness, die rijk werd dankzij de worstfabriek van zijn vader, nog weer hoger was dan gedacht. Niet 3,5 miljoen euro, zoals Hoeness bij zijn ‘zelfaangifte’ begin vorig jaar had gezegd, ook niet 18,5 miljoen euro, zoals hij maandag in de rechtzaal erkende, maar 27,2 miljoen euro, zoals de belastingdienst gisteren becijferde.

„Dat bedrag is mede bepalend voor de strafmaat”, zei de officier van justitie gisteren dreigend. Met een verwijzing naar de nieuwe bedragen die telkens opdoken, wees hij er bovendien op dat ‘schoon schip maken’, wat Hoeness steeds heeft gezegd te willen, er „heel anders uitziet”.

Veel hangt af van de vraag of de rechter Hoeness’ aangifte erkent als verzachtende omstandigheid – in dat geval hoeft hij niet de cel in. Maar de Bayern-chef stapte vorig jaar pas in paniek naar de belastingdienst toen hij hoorde dat een journalist van het weekblad Stern werkte aan een verhaal over de Zwitserse bank waar hij zijn geld had gestald.