Pas veiliger en langer geldig

Hoofddorper Monique van Gelder kreeg de eerste nieuwe pas. foto anp

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft gisteren het eerste paspoort met 3D-foto uitgereikt. Het paspoort heeft twee foto’s, waarvan de tweede een driedimensionaal effect heeft. Die foto is bedoeld om fraude via ‘fotovervanging’ tegen te gaan. In het paspoort zit ook een veiligheidschip. Het document voldoet aan nieuwe Europese normen voor paspoortbeveiliging. Het nieuwe paspoort is tien jaar geldig. Dat was tot nog toe vijf jaar. Met de geldigheidsduur neemt ook de prijs toe. Een nieuw reisdocument kost voortaan 66,69 euro; ruim vijftien euro meer dan nu. In het paspoort staan twee vingerafdrukken, die volgens de minister niet na te maken zijn. De verplichte vingerafdruk op een identiteitskaart is vanaf gisteren geschrapt. Daar was veel kritiek op vanuit de Tweede Kamer. Ook de identiteitskaart voor volwassenen wordt duurder: 53 euro in plaats van 42. De prijs van een identiteitskaart voor jongeren tot en met 13 jaar daalt van 32 naar 28 euro. (NRC)