Dienstplicht voor ultra-orthodoxe joden Israël ‘verandert weinig’

Ultra-Orthodoxe joden in Jeruzalem dansen tijdens een massabijeenkomst tegen dienstplichtwet. Foto EPA / Abir Sultan

Ultra-orthodoxe joden in Israël zijn niet meer vrijgesteld van de dienstplicht. Het Israëlische parlement heeft vandaag een omstreden wet aangenomen die de uitzonderingspositie voor die groep schrapt, meldt persbureau AP.

De ultra-orthodoxen waren vrijgesteld, zodat ze zich op hun religieuze studies konden richten. Zij zijn fel tegen de dienstplicht, maar seculiere Israëliërs vinden die uitzonderingspositie een schande.

‘Wet zal waarschijnlijk weinig veranderen’

Volgens onze correspondent Leonie van Nierop zal de nieuwe wet waarschijnlijk weinig veranderen.

“Slechts een fractie, jaarlijks 5.200 rekruten van de 60.000 ultra-orthodoxe mannen in de dienstplichtige leeftijd moet vanaf 2017 in dienst. En de verwachting is dat de ultra-orthodoxen dienst zullen weigeren en dat de staat dat onbestraft zal laten.”

De partijen in de huidige regering hadden voor de verkiezingen vorig jaar ingezet op hervorming van de dienstplicht. Het was ook één van de beloftes van de politieke nieuwkomer Yaïr Lapid voor de Israëlische parlementsverkiezingen, schreef onze correspondent in NRC.

Hij zou ultra-orthodoxe joden verplichten in het leger te dienen. Zij waren al sinds de stichting van de staat Israël in 1948 gevrijwaard van dienstplicht: zij mochten zich volledig op de Thora toeleggen. Destijds betrof het vierhonderd bijbelstudenten van dienstplichtige leeftijd. Tegenwoordig gaat het om tienduizenden.

Aan de andere kant wil de staat geen aanvaring met deze groep, die bijna tien procent van de bevolking vertegenwoordigt. De stemming werd geboycot door de oppositie, die de regering ervan beticht koste wat kost de hervorming door te drukken.

Lees het hele artikel (€/gratis voor abonnees): Ultra-orthodoxen eindelijk in ’t leger?

    • Laura Klompenhouwer