Tweede Kamer debatteert morgen over omstreden deal van Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. Foto ANP/Bart Maat

De Tweede Kamer debatteert morgen over de deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als officier van justitie gesloten zou hebben met drugscrimineel Cees H., waarbij meer dan vijf miljoen euro zou zijn witgewassen. Dat meldt persbureau Novum vanmiddag.

Nog voor het debat moet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten schriftelijke vragen van de Kamer beantwoorden. Deze antwoorden moeten morgen voor het middaguur verstuurd zijn, zodat de Kamer op basis hiervan eventueel kan besluiten het debat uit te stellen naar dinsdag.

Teeven hoeft niet aanwezig te zijn

Bij het debat moet ook staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes aanwezig zijn, die over de fiscus gaat. De deal is namelijk geheim gehouden voor de Belastingdienst. Teeven zelf hoeft niet aanwezig te zijn, omdat Opstelten politiek verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie.

Het tv-programma Nieuwsuur meldde gisteravond dat de schikking inhield dat H. 750 duizend gulden aan de staat betaalde, en dat de staat vervolgens meer dan vijf miljoen gulden witwaste voor H. De Belastingdienst werd hierbuiten gehouden, waarom blijft onduidelijk. De advocaat van H., Jan-Hein Kuijpers, ontkende gisteravond dat zijn cliënt informatie heeft geleverd.

‘Deal was in lijn met wetgeving’

Volgens Opstelten was de schikking ‘in lijn met de toen geldende wet- en regelgeving’, zo meldde hij gisteravond in een schriftelijke verklaring. Teeven zelf sprak vandaag in de wandelgangen van de Tweede Kamer van ‘oude koeien’, en weigerde volgens Novum vragen over de zaak te beantwoorden.

Zowel Opstelten als Teeven verwees naar antwoorden op Kamervragen uit 2002 over de zaak, van toenmalig minister van Justitie Benk Korthals, de huidige VVD-voorzitter. In die antwoorden wordt echter niet ingegaan op het feit dat de deal is verzwegen voor de fiscus. Het is niet duidelijk welk belang de staat erbij had om in ruil voor 750.000 gulden meer dan vijf miljoen wit te wassen.

    • Annemarie Coevert