Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Toots Thielemans stopt ermee en annuleert alle concerten

Toots Thielemans.
Toots Thielemans. Foto ANP / Evert Elzinga

Toots Thielemans heeft al zijn geplande concerten geannuleerd. De 91-jarige mondharmonicaspeler beëindigt zijn muzikale carrière, melden Belgische media. De bekendste jazzmuzikant van België zou in maart en mei nog enkele concerten geven in Antwerpen, maar zijn gezondheid is te slecht om die concerten nog door te laten gaan.

Jean ‘Toots’ Thielemans is naar eigen zeggen niet sterk genoeg meer om een heel concert uit te spelen. De mondharmonicaspeler - die bij het grote publiek bekend werd met Bluesette uit 1962 en in Nederland tekende voor de muzikale intro van de politieserie Baantjer - wil zijn publiek niet teleurstellen en zegt daarom alle geplande concerten af. Op de website van Thielemans staan nog drie concerten aangekondigd, in maart en mei. Zijn laatste optreden, in december, werd ook al afgelast.

Toots Thielemans speelde de intro van Baantjer:
https://www.youtube.com/watch?v=E4wyqOoEPQo

En de titelsong van Turks Fruit:

“Toots Thielemans wil genieten van de rust die hij heeft verdiend”, zegt zijn manager Veerle Van de Poel tegen de Vlaamse omroep VRT. Van de Poel:

“Toots wenst alle mensen, het publiek, de fans, de organisatoren en zijn medemuzikanten in binnen- en buitenland te bedanken voor alles wat ze hem hebben gegeven en hij hoopt dat iedereen hem zal blijven herinneren als het ketje uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger.”

Ook in deze Sesamstraat-tune speelt Toots de mondharmonica:

Zijn bekende Bluesette:

De Belg, geboren in Brussel, begon zijn muzikale carrière op driejarige leeftijd met een accordeon en ging al snel ook harmonica spelen. Hij was in zijn jeugd al dol op de gitaarmuziek van Django Reinhardt en werd ook beïnvloed door jazzlegende Charlie Parker. Toots werd in eerste instantie bekend door zijn spel op gitaar en fluit, later vooral door de mondharmonica en zijn gefluit (luister maar eens naar de titelsong van Turks Fruit, hierboven). Zijn grote doorbraak kwam in 1950 als begeleider van jazzmuzikant Benny Goodman.

De Belgische muzikant verhuisde naar de Verenigde Staten en werkte samen met grote musici als Ella Fitzgerald, Quincy Jones en Billy Joel. Hij werd in 2001 door koning Albert II tot baron verheven. Een verheffing in de adelstand is het Belgische equivalent van een Nederlandse koninklijke onderscheiding.

Onze muziekredacteur Amanda Kuyper interviewde Toots in 2012 voor zijn negentigste verjaardag. “Laat mij maar lekker jammen met de jongens. Dan voel ik mij het gelukkigst,” zei hij toen. Lees het hele interview hier. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.