Timmermans: EU besluit volgende week tot nieuwe sancties Rusland

Frans Timmermans bezocht vorige week het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev tijdens zijn bezoek aan interim-president Aleksandr Toertsjinov. Foto ANP/Marijn Beekman

De Europese Unie besluit maandag tot nieuwe sancties tegen Rusland, na het referendum op de Krim. Dat verwacht minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, zo bleek vanavond tijdens een Kamerdebat. Het gaat om inreisverboden en het bevriezen van tegoeden.

Timmermans gaat ervan uit dat het voor zondag geplande referendum op de Krim doorgaat, waarna de ministers van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een vergadering in Brussel zullen besluiten de sancties in te stellen. Volgens Timmermans heeft het geen zin om de sancties al vóór het referendum in te stellen, omdat dat niet meer tegen te houden is en de uitslag eigenlijk al vaststaat.

Als het conflict vervolgens verder escaleert, volgen binnen enkele weken verdere sancties. Daarbij gaat het om handelssancties en een wapenembargo. Timmermans:

“Als de Russen alleen maar verder escaleren moeten wij ook escaleren. Anders geef je de indruk dat je alles maar goedvindt wat er gebeurt.”

Timmermans uit zorgen over gevolgen sancties

Timmermans zei bezorgd te zijn over de gevolgen van sancties:

“Ik zie niet hoe elkaar met sancties om de oren slaan uiteindelijk een oplossing kan bieden. De internationale gemeenschap moet hard reageren als een land de rechtsorde zo flagrant schendt als Rusland nu doet, maar moet ook zorgen voor een oplossing. Op dat vlak laat de internationale gemeenschap nog niet zoveel zien.”

Timmermans is niet van plan Frankrijk aan te spreken op de levering door dat land van twee oorlogsschepen aan Rusland, zoals onder meer D66 in de Tweede Kamer bepleit. Het stopzetten van deze levering past bij een wapenembargo en zover is het nog niet, zei Timmermans. “Het is ontzettend belangrijk dat de Europese eenheid nu wordt bewaard.”

Verder hoopt Timmermans dat een confrontatie op energiegebied zal uitblijven, omdat dat zowel voor het Westen als voor Rusland grote gevolgen zou hebben. Voor Rusland zullen die gevolgen echter het grootst zijn, zei Timmermans. “Je ziet ook dat de Russen hun best doen energie helemaal buiten de discussie te houden.”

De Europese regeringsleiders spraken vorige week in Brussel af dat de sancties tegen Rusland in drie stappen van kracht worden. De sancties worden steeds zwaarder. De eerste stap, het stopzetten van gesprekken over visumliberalisatie en een handelsakkoord, werd meteen van kracht. (Novum)