Tientallen raketten vanuit Gazastrook richting Israël - ‘het kan escaleren’

Een spoor van rook boven Gaza, afkomstig van raketten die zijn afgevuurd door Palestijnse militanten Foto AP/ Adel Hana

Volgens het Israëlische leger hebben Palestijnse militanten in de Gazastrook vandaag ten minste twintig raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Niemand raakte gewond, maar het was volgens inwoners wel de hevigste barrage van raketten in twee jaar, schrijft persbureau Reuters.

Persbureau AFP spreekt op gezag van een veiligheidsbron van meer dan 50 raketten.

De aanvallen zijn opgeëist door de groepering Islamitische Jihad. Het zou vergelding kunnen zijn voor een aanval gisteren waarbij drie van haar leden werden gedood bij een luchtaanval in de Gazastrook.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zegt in een reactie dat de Gazastrook opnieuw bezet moet worden. Onze correspondent in Israël Leonie van Nierop over die uitspraak:

“Liebermans uitspraak neem ik niet zo serieus. Hij staat bekend om zijn boude uitspraken. Verder beschouwen wij, de Verenigde Naties, Gaza al als bezet gebied, daar Israël onder andere het luchtruim controleert. Maar dat is een semantische kwestie. Lieberman bedoelt dat Israëlische troepen weer op de Gazaanse grond aanwezig zullen zijn. Ik sluit niet uit dat Israël bij een volgende militaire operatie met grondtroepen naar binnen gaat, maar het is onwaarschijnlijk dat Israël daar zijn in 2005 afgebroken nederzettingen gaat herbouwen.”

Wat er nu gaat gebeuren, is niet goed te voorspellen, volgens Van Nierop:

”Het kan dat het escaleert. Het kan morgen oorlog zijn, maar het kan ook weer overwaaien. Veel hangt af van de reactie van Hamas. Zorgwekkend is dat Israëlische tanks zich nu opstellen aan de Gazastrook en dat Islamitische Jihad zijn ‘operatie’ een naam hebben gegeven: “Het doorbreken van de stilte”

De laatste maanden werd de wapenstilstand al vaker geschonden, legt Van Nierop uit:

”Er werden de laatste maanden opeens weer raketten afgevuurd over en weer, maar het escaleerde eigenlijk vandaag pas, toen de Islamitische Jihad opeens tientallen raketten afvuurde, als vergelding voor de dood van drie van zijn leden, gisteren bij een Israëlische luchtaanval. Deze rakettenregen hebben we niet gezien sinds de laatste oorlog in november 2012.”

Netanyahu: we zullen onze aanvallers blijven dwarsbomen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een verklaring vandaag dat het “erop lijkt dat de raketaanvallen een antwoord zijn op onze preventieve operaties van gisteren”:

“We zullen doorgaan met het dwarsbomen en aanvallen van de mensen die ons proberen aan te vallen, en we zullen met grote kracht tegen ze te werk gaan.”

Volgens het Israëlische leger werden de drie militanten van Islamitische Jihad gisteren gedood, omdat ze van plan zouden zijn geweest mortieren af te vuren. Volgens de groepering werden haar leden gedood toen ze tegenover Israëlische troepen kwamen te staan die de Gazastrook binnen waren gekomen.

    • Frank Huiskamp