Teeven hield fiscus buiten deal met drugscrimineel

Volgens minister stemde top justitie destijds in met schikking

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) is in opspraak geraakt over een deal die hij in 2000 sloot met drugshandelaar Cees H., waarbij zo’n vijf miljoen gulden zou zijn witgewassen. De details over deze geheime schikking werden gisteravond onthuld in Nieuwsuur.

Teeven was destijds officier van justitie in Amsterdam. Hij sprak met Cees H. af dat geld dat deze veroordeelde hasjhandelaar op bankrekeningen in Luxemburg had staan, zou worden overgeboekt naar een Nederlandse rekening. Hij moest 750.000 gulden als schikking aan de staat betalen. De rest mocht hij houden. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers betekende dit dat H. 5 à 6 miljoen gulden overhield. Hij zei dit in Nieuwsuur. Deel van de schikking was ook dat partijen „volstrekte geheimhouding” betrachten tegenover media en Belastingdienst.

Ook het college van procureurs-generaal was niet op de hoogte. Dato Steenhuis, toen verantwoordelijk voor alle ontnemingen bij criminelen, zei in Nieuwsuur dat de deal nooit zou zijn goedgekeurd als het college op de hoogte was geweest. De deal is ook ondertekend door plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman.

Volgens advocaat Kuijpers van de nu 61-jarige H., die fortuin vergaarde in de internationale handel in hasj, was er geen sprake van een deal in ruil voor informatie van H. over andere criminelen.

Binnen het Openbaar Ministerie (OM) valt te vernemen dat justitie beslag had laten leggen op het geld van H. in Luxemburg, maar niet in staat was te bewijzen dat dit drugsgeld was. Hierdoor was ontneming niet mogelijk. Het zou om ongeveer 2 miljoen gulden gaan. Door deze schikking ontving de staat in ieder geval nog 750.000 gulden. Het bedrag van 2 miljoen staat ook in een brief die toenmalig minister Korthals van Justitie (VVD) in 2002 aan de Kamer stuurde. Kuijpers zei vanochtend desgevraagd dat dit bedrag kan kloppen, waarmee hij terugkwam van zijn uitspraak in Nieuwsuur. „Nieuwsuur overviel me met die vraag”.

Volgens emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer had de fiscus nooit buiten de deal mogen worden gehouden. „Er is hier sprake van een schikkingsovereenkomst tussen het OM en een belastingplichtige. Daarin is expliciet opgenomen dat er geen mededelingen worden gedaan over de inhoud aan de Belastingdienst. Dat is een clausule die nooit gesloten had mogen worden. Dat is in strijd met alle regels van de rechtsstaat.”

Volgens de Rotterdamse hoogleraar belastingrecht Guido de Bont is mogelijk sprake van „medeplichtigheid bij het verhullen van belastingfraude”. Opstelten zegt dat de top van het OM „met deze schikkingsovereenkomst heeft ingestemd. De schikking was in lijn met de geldende wet- en regelgeving.”