Tarieven parkeergarages in vier jaar met kwart gestegen

De Museumparkgarage in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De tarieven in parkeergarages zijn de afgelopen vier jaar met ruim een kwart gestegen. Dat meldt belangenbehartiger van winkeliers Detailhandel Nederland vandaag op basis van eigen onderzoek. In 2014 stegen de tarieven tot nu toe met vijf procent vergeleken met vorig jaar.

Het parkeren op straat is van 2010 tot 2014 met 17 procent duurder geworden, met een stijging van 2 procent dit jaar. Het aantal betaalde parkeerplekken wordt door gemeenten steeds verder uitgebreid.

Volgens de brancheorganisatie voor winkeliers zijn de hoge parkeerkosten slecht voor ondernemers, omdat de klandizie afneemt. Detailhandel Nederland roept de lokale partijen daarom nu - een week voor de gemeenteraadsverkiezingen - op in de komende coalities afspraken te maken over parkeertarieven. Zo zouden er blauwe parkeerzones kunnen worden ingevoerd om het bezoek aan winkelgebieden te stimuleren.

Betalen per minuut

Een probleem is ook dat tarieven in parkeergarages vaak in grote tijdseenheden worden berekend, bijvoorbeeld in kwartieren of uren. Daardoor betalen consumenten volgens Detailhandel Nederland gemiddeld 11 procent te veel voor een uur parkeren. Een oplossing zou kunnen zijn om parkeerders per minuut te laten betalen.

Het gemiddelde tarief voor een uur parkeren van de tachtig onderzochte parkeergarages is €2,73.

Meer geld uit parkeerbelasting

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt ondertussen dat gemeenten verwachten dit jaar 660 miljoen euro op te halen aan parkeerbelasting. Dat is 15 miljoen euro meer dan vorig jaar en 94 miljoen euro meer dan in 2010. Amsterdam begroot met 162 miljoen euro veruit het meeste aan parkeergelden.

    • Laura Klompenhouwer