sollicitatie Bel eerst even met het bedrijf

39 procent van de werkzoekenden stuurt een open sollicitatie. Hoe pak je dat aan?

Je weet bij welk bedrijf je wilt werken, alleen de gedroomde werkgever wil jou niet. Tenminste, het bedrijf heeft geen openstaande vacatures.

Wat nu? Dan is een open sollicitatie één van de opties. Vorig jaar probeerde 39 procent van de werkzoekenden op die manier een baan te vinden, zo schreef het Financieele Dagblad onlangs.

Hoe kun je een open sollicitatie het beste aanpakken?

Zomaar een sollicitatiebrief sturen is als met een luchtbuks in het wilde weg schieten. „Je weet niet waar de hagel terechtkomt”, zegt loopbaancoach Erik Schutten. Je hebt geen idee wat er met je brief gebeurt en of deze überhaupt wordt gelezen. Om een kans te maken is goede voorbereiding cruciaal.

Bel daarom eerst naar het bedrijf en vraag wat er met open sollicitaties gebeurt. Als ze zeggen er niet naar te kijken, doe dan vooral geen moeite. Wanneer ze wel geïnteresseerd zijn, ben jij alvast een stap verder. „Begin de brief vervolgens met: ‘Ik heb telefonisch contact gehad met...’”, adviseert Aaltje Vincent, auteur van het boek Job Marketing 2.0. Op die manier laat je zien dat je serieuze interesse hebt, en dat je dezelfde brief niet naar twintig andere bedrijven in de regio hebt gestuurd.

Laat zien waarom je juist voor dat bedrijf hebt gekozen. „Dat is alles wat werkgevers op dit moment willen horen”, zegt Vincent. En ga vervolgens verder met wat juist jij voor hen kunt betekenen. Waarom zouden ze je anders moeten aannemen?

Daar heb je het weer: netwerken. „Het blijft het toverwoord”, zegt Schutten. Zoek op LinkedIn de mensen die het werk doen dat jij ook wilt doen. „Als er een functie vrijkomt weten zij dat immers als eerste”, zegt Vincent. „Maar ook het ‘echte leven’ is belangrijk”, benadrukt ze. „Combineer je online netwerken met een actieve opstelling in real life. Bijeenkomsten van beroepsverenigingen zijn net zo belangrijk als je LinkedIn-account.”

Nog een tip van Schutten: „Als je mensen binnen het bedrijf kent kun je de brief naar een persoonlijk e-mailadres sturen.” Zodat de hagel niet wordt verspild, dus. Want als je niets meer hoort, kun je altijd nog naar die persoon bellen of alles is aangekomen.

Ga niet gelijk uit van een baan. Vraag om een nadere kennismaking. Zo kun je laten zien dat je de perfecte collega bent. Zodat ze bij de eerste vrijgekomen functie meteen aan jou moeten denken.

    • Romy van der Poel