‘Satelliet heeft mogelijk wrakstukken gespot van vermiste Boeing 777’

Op een strand in India is een zandsculptuur gemaakt met een gebed voor de passagiers van MH 370. Foto AP

Een satelliet van de Chinese regering heeft iets waargenomen dat mogelijk wrakstukken zijn van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die sinds zaterdag vermist wordt. Dat meldt CNN vanavond op basis van de Chinese overheid.

Op de satellietbeelden zijn drie objecten gezien die qua formaat onderdelen zouden kunnen zijn van het vermiste vliegtuig. De satelliet heeft deze foto’s zondag genomen, maar ze zijn vandaag pas vrijgegeven. Bij de beelden zijn coördinaten gevoegd van een locatie op zee tussen het zuidelijkste puntje van Vietnam en het oosten van Maleisië. Het grootste van de drie vermoedelijke wrakstukken is ongeveer 22 bij 24 meter.

Twitter avatar PzFeed PzFeed Top News BBC have just broadcast this satellite image which Chinese officials believe could be wreckage from Flight #MH370. http://t.co/Lk9tGzw0BV

Eerdere mogelijke aanwijzingen leverden niets op

De Boeing 777 was met 239 passagiers aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing, toen luchtverkeersleiders ergens tussen Maleisië en Vietnam het contact met het toestel verloren. In totaal zoeken 34 vliegtuigen en veertig schepen uit Vietnam, Maleisië, Thailand, Australië, Singapore, Indonesië, China en de Verenigde Staten naar het toestel of brokstukken daarvan.

Drie dagen geleden werd door de bemanning van een laagvliegend Vietnamees verkenningsvliegtuig een langwerpig voorwerp gespot, mogelijk een van de deuren van het toestel. Zes vliegtuigen en zeven schepen uit Vietnam die uitrukten konden het voorwerp later echter niet meer terugvinden. Eergisteren werden er onder meer een ‘geel object’ en een olievlek gesignaleerd, maar bij nader onderzoek hadden de zaken niks te maken met het verdwenen toestel. Er blijft vooralsnog sprake van een raadsel.

‘Niet zo vreemd dat er nog niks is gevonden’

NRC-journalist Hans Steketee legt vandaag in NRC Handelsblad uit dat het niet vreemd is dat er tot dusver nog geen wrakstukken zijn gevonden van vlucht MH370:

“Een vliegtuig dat op grote hoogte desintegreert, verspreidt veel kleine wrakstukken over een enorm gebied. Bij een ‘gecontroleerde daling’ kan een vliegtuig horizontaal nog wel zes kilometer per gedaalde 1.000 voet (300 meter) afleggen.

Op tien kilometer hoogte betekent dat een actieradius van 180 kilometer, in theorie in alle richtingen, wat een zoekoppervlak van meer dan 200.000 vierkante kilometer oplevert. In 2007 verdween een Indonesische Boeing 737 op deze hoogte van de radar tijdens een binnenlandse vlucht. Het duurde tien dagen voor men wrakstukken vond.”

Steketee beantwoordde vandaag in NRC Handelsblad in totaal negen vragen over het mysterie van de bewuste Boeing 777. Lees het hele artikel hier (€).

    • Annemarie Coevert