Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Samsom: PvdA’er Soest nooit meer volksvertegenwoordiger

Osman Suna, de voormalige PvdA-lijsttrekker in Soest die stemmen zou hebben geronseld onder moslims in zijn gemeente, mag nooit meer de functie van volksvertegenwoordiger beoefenen binnen de partij. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanavond in Eenvandaag.

Samsom noemde dergelijke incidenten schadelijk voor de PvdA:

“Dat helpt absoluut niet. We hebben landelijk achtduizend vrijwilligers rondlopen. Dan zit er altijd wel iemand tussen die niet deugt. Suna treedt niet meer op als volksvertegenwoordiger. Nu niet en straks ook niet.”

Justitie maakte eerder vandaag bekend dat een oriënterend onderzoek te hebben ingesteld naar de mogelijke ronselpraktijken in Soest. Hieruit moet blijken of deze in strijd zijn met de Kieswet. Suna heeft zich eergisteren al teruggetrokken als raadslid en lijsttrekker.

Eerder vandaag werd daarnaast bekend dat burgemeester Jan Hamming van Heusden aangifte gaat doen van het ronselen van stemmen. Hamming kreeg de afgelopen dagen diverse signalen van burgers dat het ronselen plaatsvond. Welke partij of persoon zich schuldig zou hebben gemaakt aan het ronselen, is niet duidelijk.