Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Rolling Stones naar Pinkpop, de ‘duurste act ooit’ - ook John Mayer naar Landgraaf

De Rolling Stones treden op tijdens Pinkpop. Dat heeft de Britse rockgroep vanochtend onthuld via de eigen smartphone-app. De band staat ook op TW Classic Werchter in België.

De Rolling Stones vorige maand tijdens een optreden in Japan.
De Rolling Stones vorige maand tijdens een optreden in Japan. Foto Reuters / Kyodo

De Rolling Stones treden op tijdens Pinkpop. Dat heeft festivaldirecteur Jan Smeets vandaag tijdens de officiële presentatie van het programma bevestigd.

De Britse rockgroep onthulde het nieuws eerder vanochtend zelf al via de eigen smartphone-app. De band staat ook op TW Classic Werchter in België.

Ook de Amerikaan John Mayer komt naar Landgraaf. Die grote naam zong de laatste weken en maanden, in tegenstelling tot vele andere, nog niet rond. Mayer staat, net als de Rolling Stones op de eerste festivaldag, zaterdag 7 juni, gepland.

Pinkpop viert dit jaar zijn 45ste jubileum. Volgens Smeets kan hij de Stones als act niet meer overtreffen voor het 50ste, schrijft persbureau Novum. De veteranen zijn de “duurste act ever” volgens de festivaldirecteur. Hoeveel geld er is neergelegd, is nog niet duidelijk, maar ter vergelijking: Coldplay werd in 2011 de duurste act op Pinkpop ooit genoemd. Naar verluidt kostte de band 1,3 miljoen euro.

Maandenlang geruchten

De afgelopen maanden waren er al signalen dat de Rolling Stones in Landgraaf op het podium zouden staan. Dit zou voor de eerste keer zijn. In 1979, op het tiende festival, vertrok zanger Mick Jagger net voordat hij op moest komen, schreef onze muziekredacteur Amanda Kuyper vorige week. De geruchten dat het er nu eindelijk toch van zou komen, doken op allerlei plekken op.

Opwinding om een bevestigende tweet van achtergrondzangeres Lisa Fischer. Het roze poppetje van het Pinkpoplogo kwam al meteen met een roze uithangende tong in het AD. En de Spaanse krant El Mundo wist het zeker: de Europese tournee van de Stones vangt aan in Parijs waarna de karavaan naar Landgraaf trekt voor Pinkpop. Daarna zullen de Stones voor het eerst in Tel Aviv aantreden en daarna in Madrid.

In de eind vorig jaar uitgezonden documentaire over “Mr. Pinkpop” blikte Smeets terug op het voorval met Jagger. Die zou een duet spelen met reggaester Peter Tosh. Nadat de Stones-zanger een camera op het podium zag, maakte hij rechtsomkeert. Voor Smeets verging op dat moment de wereld.

‘Al sinds Glastonbury met ze bezig’

Onze muziekredacteur Hester Carvalho was bij de persconferentie, de “best bezochte ooit”, volgens haar. Festivalorganisator Mojo zou al bijna een jaar bezig zijn geweest met de Stones:

“Sinds hun concert op Glastonbury vorig jaar juni waren ze al bezig. Ze zullen twee uur gaan spelen. En er is mogelijk nog iets bijzonders. Op dit moment spelen ze in Azië een setlist met nummers gekozen door de fans. Mogelijk gaat dat op Pinkpop ook gebeuren, dat is wel grappig.”

Maar passen de Stones eigenlijk wel op een festival als Pinkpop? Rock Werchter programmeert ze op hun Classic-variant:

“Je kunt inderdaad zeggen dat de mensen die voor een band als Bastille komen, niet ook meteen voor de Stones komen. Het is ook een beetje waarom de Stones-fanclub in Nederland kritisch is. Het zorgt inderdaad misschien voor een tweedeling, maar een vreemde eend is niet erg. Het is altijd leuk om de Stones te zien en de jongeren zijn hier wellicht ook wel mee gebaat.”

Carvalho viel nog wat andere dingen op:

De festivals in Nederland gaan langzamerhand meer op elkaar lijken. Arctic Monkeys staat nu op Pinkpop, vorig jaar had Best Kept Secret ze. Queens of the Stone Age stond vorig jaar op Pinkpop, dit jaar op Lowlands. Het wordt een uitwisselbaar geheel.

Verder is er weinig hiphop en dance geprogrammeerd en zijn er de nodige reprises. Bastille stond vorig jaar ook op het festival.”

Overige namen

Natuurlijk werden er nog meer namen officieel bevestigd. Een overzicht:

Zaterdag 7 juni:
Flogging Molly
Ed Kowalczyk
Bastille
Joe Bonnamassa
Epica
HAIM
White Lies
Les Djinns

Zondag 8 juni:
Arctic Monkeys
Editors
Ed Sheeran
The Kooks
Robert Plant and the Sensational Space Shifters
Chef’Special
Paolo Nutini
Rudimental
Limp Bizkit
North Mississippi Allstars
John Newman
The Boxer Rebellion
Twenty One Pilots
Portugal. The Man

Maandag 9 juni:

Metallica
Arcade Fire
Stromae
Avenged Sevenfold
Biffy Clyro
Rob Zombie
Mastodon
Jake Bugg
Kodaline
Jett Rebel
Gogol Bordello
Bombay Bicycle Club
Ghost
Clean Bandit

Kaarten voor het hele weekend kosten 175 euro, dagkaarten zijn 90 euro. De voorverkoop begint zaterdag om 10.00 uur.