Rolling Stones spelen op Pinkpop

De Rolling Stones spelen op 7 juni op Pinkpop. Ze stonden nooit eerder op het festival, hoewel Mick Jagger ooit bijna.

Pinkpop-organisator Jan Smeets in 2009 voor een foto van hem metMick Jagger uit 1979. Jagger zou dat jaar samen met reggaemuzikant Peter Tosh op Pinkpop optreden, maar was plotseling verdwenen. Foto ANP

De Rolling Stones spelen op de eerste dag (7 juni) van het driedaagse popfestival Pinkpop in Landgraaf. Dat heeft de Britse rockgroep vanochtend onthuld via de eigen smartphone-app. Het is het eerste optreden van de Stones op Pinkpop, dat dit jaar zijn 45ste editie viert. In 1979, op de tiende editie, vertrok zanger Mick Jagger voortijdig, vlak voor hij een duet (Don’t Look Back) met Peter Tosh zou zingen.

„Ik houd van zomerfestivals en ik kan niet wachten tot onze tournee door Europa”, laat Jagger (70) in de officiële Stones-app weten. Waaraan gitarist Keith Richards (70) toevoegt: „Let’s keep this show on the road. De band is in topvorm, dus ik kijk er echt naar uit om terug naar Europa te gaan.”

De Rolling Stones reizen momenteel met hun 14 ON Fire-tour door Azïe, Australië en Nieuw-Zeeland. Vanavond treden ze voor de tweede keer ooit op in Shanghai. Fans zijn via de app gevraagd te stemmen op extra liedjes, waaronder Live With Me, Rocks Off en Street Fighting Man. Het is zeven jaar geleden dat de band, met hits als Gimme Shelter en Paint it Black, in Europa optrad.

De bevestiging door de band zelf maakt een einde aan de geruchtenstroom van de afgelopen maanden. Opwinding was er om een bevestigende tweet van achtergrondzangeres Lisa Fischer. Radiozender 3FM liet een imitator van Jan Smeets voortijds de komst van de band bevestigen – een grap die het management van de Stones volgens Smeets niet kon waarderen. En de Spaanse krant El Mundo publiceerde al een tourlijst waarin stond dat de Europese tourkaravaan van de Stones na een concert in Parijs naar Landgraaf zou trekken voor Pinkpop. De Stones-app meldt nu eveneens dat de band ook op 28 juni speelt bij het festival Rock Werchter in België.

Pinkpop-organisator Jan Smeets zou het nieuws vanmiddag bekend maken op zijn jaarlijkse persconferentie in Paradiso, Amsterdam waar hij alle namen van het komende festival noemt. Tot die tijd was afgesproken dat hij zijn mond zou houden, zei Smeets eerder. „Dat is aan de heer Jagger of het management zelf. Zolang de Stones niet zelf bevestigen, houd je in onze business je mond. Anders keert het zich alsnog tegen je.”

Buro Pinkpop wil de komst van de Stones deze ochtend ook nog niet bevestigen. Naast de Stones treden ook Metallica, Arcade Fire, Editors, Bastille, Mastodon, Ed Sheeran, Jake Bugg en Paulo Nutini op.

    • Amanda Kuyper