Roland en de mislukte flirt

PVV-Kamerlid Roland van Vliet wilde vorig jaar overstappen naar de VVD // Dit ketste af, omdat de VVD de flirt onbeantwoord liet // Van Vliet geldt in de Kamer als een van de best functionerende PVV’ers

Roland van Vliet is het derde PVV-Kamerlid in korte tijd dat problemen met zijn eigen partij blijkt te hebben.
Roland van Vliet is het derde PVV-Kamerlid in korte tijd dat problemen met zijn eigen partij blijkt te hebben. Foto ANP

Het Tweede Kamerlid Roland van Vliet (PVV) heeft volgens Haagse bronnen vorig jaar een poging gedaan naar de VVD over te stappen.

In een gesprek op 30 oktober informeerde de PVV’er bij VVD-fractieleider Halbe Zijlstra of er voor hem plaats zou zijn in de VVD-fractie. Zijlstra sloeg het verzoek van Van Vliet af, zo wordt in kringen van de VVD gemeld.

Zijlstra en Van Vliet bevestigen desgevraagd allebei dat zij met elkaar hebben gesproken. Zij weigeren op de inhoud in te gaan.

Van Vliet concludeerde daarop dat hij in de PVV moest blijven. „Zolang ik in de politiek zit, blijf ik PVV- Kamerlid”, zegt Van Vliet nu.

Hij wil niet zeggen of hij tot deze conclusie kwam omdat zijn flirt met de VVD vorig jaar mislukte. „Ik doe geen enkele mededeling over mijn contacten met Zijlstra, want die waren vertrouwelijk”, aldus Van Vliet.

Haagse bronnen wijzen erop dat de VVD al onder Zijlstra’s voorganger Stef Blok de lijn trok dat de fractie in een lopende kabinetsperiode geen Kamerleden uit andere partijen opneemt.

De VVD hanteert de interne code dat politici uit andere partijen die zinspelen op een overstap naar de VVD het voorbeeld van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) moeten volgen. Hij stapte na een periode als Kamerlid voor Leefbaar Nederland (2002-2003) uit de politiek en kreeg in 2006 een verkiesbare plaats op de lijst van de VVD.

De poging van Van Vliet is des te opmerkelijker, omdat hij een van de best functionerende PVV-Kamerleden is. Hij schopte het als enige PVV’er tot voorzitter van een parlementaire enquêtecommissie (naar woningbouwcorporaties) en leidt ook de Contactgroep Duitsland.

De spanningen nemen toe

Van Vliet is het derde PVV-Kamerlid in korte tijd dat problemen met zijn eigen partij blijkt te hebben. Vorig najaar werd fractiepenningmeester Louis Bontes uit de PVV gezet na kritiek op de leiderschapsstijl van Geert Wilders. Dit weekeinde bleek dat Kamerlid Joram van Klaveren tot en met begin vorig jaar werkte aan een nieuwe partij uit onvrede over Wilders.

En Wilders’ voormalige persoonlijk medewerker Johan Driessen, tevens oud-Kamerlid, verliet vorig jaar de PVV, ook uit weerzin tegen het dirigistische en grillige opereren van de PVV-leider.

Het nieuws over Van Vliet komt bovendien op een moment dat de spanningen in de PVV toenemen wegens de aanstaande openbaarmaking van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen. Omdat Wilders uit angst voor „gedoe” in slechts twee gemeenten aan de raadsverkiezingen meedoet, kampt de PVV met een overaanbod aan kandidaten voor de Europese lijst, waardoor de partijleiding vreest voor nieuw intern gewoel.

Van Vliet zei anderhalf jaar geleden al in deze krant dat hij zich „prima in de VVD thuis zou kunnen voelen”. Hij steunde in het verleden PVV- Kamerleden die intern bezwaar maakten tegen de relatief linkse koers van de fractie op het gebied van zorg en uitkeringen.

Ook is het al langer bekend dat Van Vliet teleurgesteld is over de in zijn ogen te smalle basis van de PVV. Hij meent dat de partij zich breder zou moeten profileren dan alleen inzake de EU, de euro en de islam.

‘Ik zie niet iedereen als vijand’

Van Vliet heeft, anders dan de meeste PVV’ers, een open omgang met journalisten en politici uit andere partijen. „Ik zie niet iedereen buiten de PVV als vijand”, vertelde hij eerder.

Kritiek op die houding van de fractieleiding legt hij al sinds zijn komst naar de Kamer, in 2010, naast zich neer. „Ik heb me nooit laten muilkorven. Dat heb ik dus overleefd”, zei hij eerder.

Ook blijft hij contacten onderhouden met oud-PVV’ers die eerder met veel tromgeroffel uit de partij vertrokken. Zo ging hij nog vorig jaar op de koffie bij Louis Bontes nadat die uit de PVV was gezet. Nu blijkt dat hij in diezelfde periode een overstap naar de VVD probeerde te regelen.

    • Derk Stokmans
    • Tom-Jan Meeus En