Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Psychogram van Egypte

Ana Ana is veel films tegelijk: een document over de Egyptische revolutie op het Tahrir-plein, over de positie van vrouwen in Egypte, en over de hoop onder jeugdige Egyptenaren op een beter bestaan. Daar zijn meer documentaires over gemaakt. Wat Ana Ana een erg mooie en goede film maakt, is de esthetische inbedding van deze elementen. Het resultaat is een film die zich laat zich bekijken als een psychogram, een verbeelding van een mentale werkelijkheid. Weinig films is dat gegeven. (RvdB)