Twee panden in Manhattan ingestort na explosie - zeker twee doden

Brandweerlieden bestrijden de vlammen waar de explosie vanochtend (lokale tijd) in Harlem plaatsvond. Foto AP/John Minchillo

In de New Yorkse wijk Harlem, die in het noorden van Manhattan ligt, is vanmiddag brand ontstaan na een explosie in een appartementencomplex. De brandweer van New York meldde eerder op Twitter dat er een pand is ingestort, nu blijkt dat het om twee gebouwen gaat, zo melden Amerikaanse media.

NBC News meldt dat er inwoners van de getroffen appartementen worden vermist, twee mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van de explosie. Autoriteiten melden dat er daarnaast zeker zestien mensen gewond zijn geraakt.

Twitter avatar FDNY FDNY Now: There are 16 injuries related to the collapse at 1644 & 1646 Park Ave, #Manhattan. The scene is still developing.

Update 17:49 De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft laten weten dat de honderden brandweerlieden die aanwezig zijn in het puin op zoek zijn naar slachtoffers. Daarnaast zegt hij dat een gaslek de oorzaak is geweest van de explosie. Details heeft hij over de oorzaak niet gegeven.

Omwonenden hoorden vanochtend om negen uur lokale tijd een grote ontploffing waarop de brandweer is gealarmeerd die kort daarop ter plaatse was. Enkele van hen zeggen vlak voor de ontploffing gas te hebben geroken. De rook die is ontstaan, is van enkele kilometers afstand te zien. Getuigen zagen diverse straten verderop puin door de lucht vliegen.

Volgens nieuwszender NBC zijn de gebouwen, die vijf verdiepingen hoog waren, volledig verwoest en is de metro in het gebied stilgelegd omdat er puin op de rails terecht is gekomen. Zeker 250 brandweerlieden en politieagenten zijn ter plaatse. Foxnews zendt live videobeelden uit van de plek waar de explosie plaatsvond.

Twitter avatar FDNY FDNY Now: Photo of #Manhattan collapse. #FDNY has 39 units and 168 members responding. The scene is developing. http://t.co/zWhTmi9Dsm

Twitter avatar DJBentley Daniel Bentley 1644/1646 Park Ave. MT @nycjim: What’s left of a building in Harlem after massive explosion. http://t.co/j1c7vDX68A http://t.co/lPYCKkTvvl
    • Annemarie Coevert