Vogelkenners boos om kunstwerk

„Als je een kraai wit verft, krijg je niet meteen een gans.” Dit was slechts één van de reacties die de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers kreeg over zijn kunstwerk Akka van Kebnekaise op het stationsplein van het Gelderse Twello. De soms verontwaardigde terechtwijzingen kwamen binnen nadat het NS-blad Spoor een foto van het kunstwerk plaatste met als kop ‘Avontuurlijke reis’. Eronder stond dat het kunstwerk met een kleine jongen op zijn rug een „reusachtige witte gans” voorstelt uit het „sprookje over Nils Holgersson, de jongen die op de rug van een gans een fantastische reis maakt”.

Het klopt dat Akka in Selma Lagerlöfs boek uit 1907 een wilde gans is. „Maar”, zegt de kunstenaar, „de naam verwijst ook naar twee bergen in Zweden.” Hij bedoelde de witte kraai als „een metafoor, een dichterlijke vrijheid”. De vogel staat ook op een rangeertreintje. „Dat verwijst naar The General waarin Buster Keaton zichzelf voortbeweegt op eenzelfde karretje.”

Er zijn volgens de kunstenaar gelukkig ook andere reacties. „Veel lezers vinden vooral de redactie van Spoor heel dom.” Het stemt hem vrolijk. „De natuur- en vogelkenners die Twello bezoeken laten zich door de NS duidelijk niets wijsmaken.”

    • Kester Freriks