Ook Britse Labourleider Miliband wil referendum EU-lidmaatschap

De Britse oppositieleider Ed Miliband heeft vandaag beloofd dat ook zijn Labourpartij een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zal houden. Maar anders dan premier Cameron wil Miliband zo’n volksraadpleging alleen organiseren als Londen voor de keuze komt te staan om nieuwe bevoegdheden naar Brussel over te dragen.

Met die opstelling sluit Miliband een referendum in 2017 uit, zoals premier Cameron wil. „Het is onwaarschijnlijk dat de komende kabinetsperiode zo’n voorstel [over machtsoverdracht] zal zijn”, schrijft Miliband vandaag in de Financial Times.

Binnen Labour werd lang getwijfeld over een in/uit-referendum. Net als de twee regeringspartijen – Conservatives en Liberal Democrats – beloofde oppositiepartij Labour een volksraadpleging als er een nieuw EU-verdrag zou komen met een „fundamentele overdracht” van bevoegdheden. Maar dit referendum zou dan over dat verdrag gaan, niet over de vraag of de Britten lid moeten blijven van de Europese Unie.

Voorstanders van een in/uit-referendum binnen Labour vinden dat het ongenoegen van de Britten over de EU te groot is om het alleen bij een referendum over een verdrag te laten. Die belofte was bovendien al door oud-partijleider Blair gedaan, en vervolgens verbroken. Zij meenden dat Miliband premier Cameron moest evenaren. De premier belooft dat als hij de verkiezingen van 2015 wint, er hoe dan ook een volksraadpleging over het lidmaatschap komt.

Tegenstanders vinden echter dat Miliband zich niet door de premier, diens eurosceptische Conservatieve partijleden en hun angst voor de opmars van de rechtse UK Independence Party moet laten opjagen. Een belofte van een referendum in 2017 zou betekenen dat de partij die de verkiezingen van 2015 wint, de eerste twee regeringsjaren bezig is met onderhandelingen met de EU.

Miliband kiest een middenweg: wel een in/uit-referendum, maar niet op het „willekeurige tijdstip” dat Cameron koos. Hij bekent bovendien kleur. Hoewel ook Labour vindt dat de EU moet hervormen, „gelooft de partij erin dat de Britse toekomst binnen de EU ligt”.