Ondertussen op kantoor

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor in de kantoorjungle. Deze week: hoe ga je om met ambitie.

In Nederland hebben we het niet zo op ambitie. Ambitie, hou eens op, allemaal gedoe. Niets zo irritant als iemand die naast je zit te borrelen van de ambitie terwijl jij je werk probeert af te krijgen. Ambitie is alleen maar lastig. De Blinde Ambitie, die niet weet waar ze heen wil en alles vernietigt als een tornado. De Gefnuikte Ambitie die dolken in ruggen stoot. De Stille Ambitie die jaren brandt als een waakvlam en dan ineens het hele bedrijf affakkelt. Ambitie is een soort werkgerelateerde variant van de rammelende eierstokken. Je kan het pas pakken als je momentum hebt en draagvlak.

En waar leidt het nou helemaal toe. Er zijn maar heel weinig mensen die op de vleugels van hun ambitie precies de juiste koers worden opgeblazen en er kan er maar één op de top zitten. Ambitie veroorzaakt alleen maar jaloezie die als een virus door de kantoortuin blaast.

Toch is ambitie ook weer het koolzuur van kantoor. Een rivier moet stromen, of in ieder geval af en toe, om het wrakhout naar zee te krijgen. We hebben het dus nodig, ambitie, maar dan wel gecontroleerd. Zodat we het kunnen gebruiken als we willen en kunnen indammen als er te veel onrust ontstaat.

Ik dacht daarom aan aparte werkplekken voor mensen met ambitie. Noem het ambitieblokken, of testosteronblokken, wat u wilt, maar zet ze daar bij elkaar. Daar kan het dan golven van de anekdotes en de Grote Ideeën. Daar kunnen de heldendaden klotsen, de relevante telefoontjes worden gepleegd, daar kan worden geruzied en boos weggebeend. Je kunt er mensen omheen zetten die wel wat ambitie kunnen gebruiken. Je kunt er de net-iets-minder-ambitieuzen vandaan houden om ruzie te voorkomen. En als je aan de andere kant van de zaal een lagedrukgebied van volkomen nietsnutten en losers plaatst, krijg je een mooie luchtstroom die het kantoor fris houdt.

Verder dacht ik aan ruimtes waarin ambitieuzen hun ambitie kunnen ventileren. Op flipperkasten, Excelsheets en tredmolens. Denk verder aan ambitiecorridors waar ambitieuzen doorheen kunnen zonder de minder ambitieuzen te besmetten. Bredere deuren voor de wat grotere ego’s. Of battles waarin ze hun ambitie kunnen afreageren. Vergaderbattles wie het langste kan blijven zitten. PowerPointbattles wie het snelste de toehoorders heeft doodgeleuterd. Of bedenk totaal zinloze maar zeer ambitieuze projecten waar ze mee aan de slag kunnen. Een quickscan van de bedrijfscultuur of nieuwe software, bedrijfsbreed. Een nieuwe blauwdruk voor de interne communicatie. Dan heb je alle ambitie zo weer rustig.

Weet je, ik heb het natuurlijk zelf ook weleens, ambitie. Ineens denk je dat je alles kunt bereiken. Doodeng. Ik zou zeggen als je het voelt opkomen: raak niet in paniek, wacht even rustig en maak eerst je werk af. De meeste ambitie gaat vanzelf weer weg.

    • Japke-d