Nederlandse winst in vierde etappe Parijs-Nice

Tom-Jelte Slagter heeft Nederland vanmiddag de tweede etappezege in Parijs-Nice bezorgd. De renner van Garmin-Sharp won vandaag in de vierde etappe – van Nevers naar Belleville – van medevluchter Geraint Thomas (Brits, Sky). Wilco Kelderman (Belkin), ook een Nederlander, bleef het peloton net voor en claimde de derde plaats.

Tom-Jelte Slagter viert de overwinning.
Tom-Jelte Slagter viert de overwinning. Foto AFP / Eric Feferberg

Tom-Jelte Slagter heeft Nederland vanmiddag de tweede etappezege in Parijs-Nice bezorgd. De renner van Garmin-Sharp won vandaag in de vierde etappe - van Nevers naar Belleville - van medevluchter Geraint Thomas (Brits, Sky). Wilco Kelderman (Belkin), ook een Nederlander, bleef het peloton net voor en claimde de derde plaats.

In de vierde rit was er voor het eerst het nodige klimwerk voor het peloton. Na drie klimmetjes van de derde categorie lag de top van de Côte du Mont Brouilly van de tweede categorie op veertien kilometer van de streep. Voor het zover was, moesten enkele zeer steile stukken, waarvan het steilste 25 procent omhoog was, worden beklommen.

Slagter wist net na die zwaarste zone uit de kopgroep te ontsnappen, Thomas volgde. Kelderman probeerde ze nog in te halen, maar slaagde daar niet in. Met vierhonderd meter te rijden, sprintte Slagter naar de zege. Op vijf seconden van Slagter en Thomas finishte Kelderman als derde.

De gele trui was alsnog voor Thomas na vandaag. Hij heeft nu drie seconden voorsprong op John Degenkolb (Giant-Shimano), die voor vandaag de gele trui had. Slagter staat weer een tel daarachter op de derde plaats. Kelderman is zesde.Zijn achterstand op de leiderstrui bedraagt vijftien seconden.

Parijs-Nice is een van de belangrijkste etappewedstrijden van het voorseizoen. In totaal zijn er acht etappes te rijden tussen de twee steden.

‘Jonge Nederlanders doen het goed’

De Nederlander Moreno Hofland won maandag ook al een etappe in Parijs-Nice. Onze sportredacteur Derk Walters constateert dat de jonge Nederlanders het dit jaar goed doen in Parijs-Nice:

Na Moreno Hofland (22) wint ook Tom-Jelte Slagter (24) een etappe. Slagter bevestigde vorig jaar zijn talent door de rittenkoers Tour Down Under in Australië op zijn naam te schrijven, een wedstrijd op het hoogste niveau in het wielrennen, de World Tour.

Toch is er een kleine domper op het succes van deze tour, aldus Walters:

Wel moet bij deze overwinning worden aangetekend dat de meeste toppers deze week niet in Frankrijk, maar in Italië rijden. Daar wordt tegelijkertijd de rittenkoers Tirreno-Adriatico verreden. Renners als Bauke Mollema, Robert Gesink, Alberto Contador, Bradley Wiggins, Fabian Cancellara, Tony Martin en Richie Porte slaan Parijs-Nice dit jaar allemaal over.

Maar hij schat de kansen van de Nederlanders op een podiumplaats straks positief in: volgens Walters zou het goed kunnen dat er een plek wordt bemachtigd. Bijvoorbeeld door Kelderman, die vandaag derde werd. Hij is “een echte ronderenner en een van de favorieten”.

    • Anouk van Kampen