Man vloog in 2001 met bomschoen via Nederland naar Engeland

Een rechtbanktekening van de zaak tegen Abu Ghaith. Foto Reuters / Jane Rosenberg

Een Britse man heeft op ten minste één vlucht van Pakistan naar Nederland een bomschoen gedragen. Dit gebeurde in 2001. Hij zou zelf hebben besloten de bom niet te laten ontploffen, meldt persbureau AP.

De man, Saajid Badat, zei dit gisteren tijdens een zitting in het terreurproces tegen een schoonzoon van Osama bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith. De nu 34-jarige Brit zei dat hij in december 2001 van Karachi naar Nederland vloog met de bomschoen en van hier naar Groot-Brittannië.

Badat liet de bom uiteindelijk niet afgaan, omdat hij hem wilde gebruiken op een Amerikaanse vlucht. De motivatie die hij na drie jaar tussen Al-Qaeda-militanten in Afghanistan had gekregen voor de aanslag verdween echter nadat hij zijn ouders had bezocht in het Engelse Gloucester.

Getuigenis Badat belangrijk voor aanklagers

Maar zelfs nadat hij zijn bomschoenplan had opgegeven, hield hij de explosieven thuis tot zijn arrestatie in 2003. “Mijn overtuigingen waren niet veranderd”, zegt hij daarover. In Groot-Brittannië bekende hij schuld en zat hij zes jaar in de cel. Hij kwam eerder vrij, omdat hij heeft samengewerkt met de Britse en Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikaanse aanklagers willen met de getuigenis van Badat aantonen dat de schoonzoon van Bin Laden, Abu Gaith, een essentiële rol heeft gespeeld binnen Al-Qaeda. Het gaat met name om zijn waarschuwing aan Amerikanen dat de “storm van luchtvaartuigen” niet zou stoppen.

Badat aangeklaagd in VS

Badat getuigde via een videoverbinding vanuit Groot-Brittannië. De zaak tegen Abu Ghaith, de schoonzoon van Bin Laden die na de aanslagen van 11 september 2001 optrad als woordvoerder van Al-Qaeda, dient in New York.

Badat weigerde naar de Verenigde Staten komen, omdat hij daar in 2004 is aangeklaagd voor samenzwering met bomschoenterrorist Richard Reid. Die deed in hetzelfde jaar een poging een aanslag te plegen op de reguliere lijnvlucht tussen Parijs en Miami.

Als Abu Gaith wordt veroordeeld voor samenzwering tot het doden van Amerikanen en het leveren van materiële steun aan Al-Qaeda, zou hij levenslang kunnen krijgen. Hij is het hoogstgeplaatste lid van Al-Qaeda dat in de VS terechtstaat sinds 9/11.

    • Laura Klompenhouwer