kort

Beeld uit het werk van Van Oldenborgh

MH 370

Zoekgebied vermiste vlucht uitgebreid

Het gebied waarin naar het verdwenen Maleisische verkeersvliegtuig wordt gezocht, is gisteren uitgebreid. Niet alleen op zee aan de oostkant van het Maleisische schiereiland, maar ook voor de westkust en op het land wordt nu naar sporen van het toestel gespeurd. Vlucht 370 verdween aan de andere kant van het Maleisische schiereiland, tussen Maleisië en Vietnam, maar volgens de Maleisische luchtmacht waren er op de militaire radar aanwijzingen dat het toestel was omgekeerd. De Boeing 777 verdween zaterdagochtend plotseling tijdens een vlucht van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing. Het had 239 mensen aan boord.

Misdrijf

Els Borst lag twee dagen dood in garage

Oud-minister Els Borst is al op zaterdag 8 februari gedood, twee dagen voor haar lichaam werd gevonden. Dat meldde de politie gisteravond in het tv-programma Opsporing Verzocht. Borst kwam op de bewuste avond thuis van een D66-congres. Wat er daarna is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk. De politie weet na onderzoek aan het lichaam van de oud-minister inmiddels zeker dat zij door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie zoekt nu naar een „oudere, verwarde man” die anderhalve week voor het misdrijf bij Borst aanbelde.

Heinekenprijs

Videokunstenares Van Oldenborgh wint

Videokunstenaar Wendelien van Oldenborgh krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, de belangrijkste prijs voor beeldende kunst in Nederland. Van Oldenborgh ontvangt 100.000 euro, waarvan ze de helft moet besteden aan een publicatie of een tentoonstelling. De jury prijst het werk van Van Oldenborgh voor de wijze „waarop het actuele maatschappelijke onderwerpen vertaalt in uitzonderlijke, overtuigde en gelaagde kunstwerken”. Van Oldenborgh heeft filmische werken gemaakt over onder meer de xenofobie in Nederland, de impact van het koloniale verleden en subculturen als gabber en hiphop.

    • Novum
    • NRC