Kijken: hiermee gaan Ilse DeLange en Waylon naar het Songfestival

Ilse DeLange en Waylon hebben zich voor het Songfestival verenigd als The Common Linnets. Ze zongen het nummer waarmee ze naar Kopenhagen gaan vanavond voor het eerst in DWDD. Muziekredacteur Amanda Kuyper vindt het een aardig nummer, maar het is als ‘een trein die nooit helemaal op gang komt’.

Foto ANP/Jerry Lampen

Ilse DeLange en Waylon hebben zich speciaal voor het Songfestival verenigd als The Common Linnets, waar ze namens Nederland het nummer ‘Calm After The Storm’ gaan strijden voor een plek in de finale. En dat lied zongen ze vanavond voor het eerst in De Wereld Draait Door.

Bekijk en beluister hier ‘Calm After The Storm’, waarmee de twee artiesten in Kopenhagen zullen optreden tijdens de 59e editie van het Eurovisie Songfestival, en daarmee opvolgers worden van Anouk:

De twee zangers werken al enige tijd aan een gezamenlijk country- en bluegrassalbum, waarvoor ze samen in Nashville zijn geweest. Via hun gezamenlijke management waren ze elk benaderd voor solo-deelname aan het songfestival. Toen is besloten als duo mee te doen, lieten de artiesten in november weten. ‘Calm After The Storm’ is gekozen uit de 28 nummers die het duo samen opnamen.

DeLange zei vanavond dat het nummer niet erg voor de hand ligt als Songfestivalliedje, maar vooral dat ze er vol voor gaat:

“Ik ben hartstikke fanatiek. Potverdorie kom op, we doen het niet voor de hobby.”

‘een trein die nooit helemaal op gang komt’

Muziekredacteur Amanda Kuyper heeft het nummer vanavond al een aantal keer beluisterd, en noemt het in een reactie niet heel spannend, maar zeker niet slecht:

“Ik vind het een aardig countrypopsong, maar het voelt als een trein die nooit helemaal op gang komt. Wat het liedje duidelijk mist is een climax. Maar ondanks, na het een keer beluisterd te hebben, dat het geen catchy nummer is, zijn er toch zinnetjes die zich in je hoofd nestelen. Van de kleine snikhalen van Ilse DeLange en Waylon aan het einde van de zinnetjes, zoals in het zinnetje ‘water in my eyes’, moet dit lied het hebben. Maar als het nummer afgelopen is, is de storm voor je gevoel eigenlijk nog niet geweest.

Of het een handig Songfestival-liedje is, vraag ik me af. Maar het is prettig dat het wederom een muzikaal serieuze Songfestival-benadering is. Wat ik niet zo handig vind is dat er een gitaarsolo in het lied zit, dat leidt af van de zang. En de wat verstilde brug op enkel de trom geeft geen echte zwiep. Vanavond is het natuurlijk voor het eerst uitgevoerd, je merkt wel dat de zang en het samenspel in de band nog niet heel coherent is.”

Andere reacties stroomden vanavond binnen via Twitter, en deze waren veelal negatief, hoewel men hier en daar enthousiast is over de keuze:

Twitter avatar Centerstring Uwe Flatter #eurovision #dwdd Calm After The Storm will be a song that will definitely stand out between all these funny, noisy, big stage kind of songs
Twitter avatar Corwez Corwez Met de @CommonLinnets maken we net als vorig jaar een compromisloze keuze voor kwaliteit #dwdd #esf
Twitter avatar bobrusche Bob Rusche - X-Rated Ik zit al 20 minuten met Birds van Anouk in mijn hoofd na het horen van Ilse en Willy in #DWDD. Was toch een sterker moppie. #songfestival
Twitter avatar joepheldoorn joepheldoorn Birds were falling down the rooftop in #dwdd . #Ilse #Waylon #esf
Twitter avatar OeneK Oene Kummer Worthy but dull. #esf #dwdd
    • Annemarie Coevert