Gemiddelde score Citotoets iets lager

Leerlingen van de Prinses Marijkeschool in Den Haag buigen zich over de opgaven van de Citotoets. Foto ANP / Remko de Waal

De Citotoets is dit jaar gemiddeld iets minder goed gemaakt dan in 2013. De gemiddelde score van alle leerlingen van groep acht bij elkaar is nu precies 535, in vergelijking met 535,1 vorig jaar. Het is de laagste score in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit de uitslagen van de toets die Cito vanochtend heeft bekendgemaakt.

Eén foutloze toets

Eén jongen beantwoordde alle tweehonderd opgaven van de toets goed. Hij was heel erg blij, blijkt uit zijn reactie op Twitter.

Twitter avatar digiJoey Joey Groffen Net de Cito-uitslag gekregen, 0 Fout!!! En ook nog eens de enigste van Nederland! Ben zooo blij. Voel me ineens een stuk beter.

Vier basisschoolleerlingen maakten één fout. Bijna achtduizend kinderen maakten 19 fouten of minder en haalden een score van 550.

De verschillen tussen de scores van jongens en meisjes op de Citotoets zijn iets kleiner dan vorig jaar. Het verschil tussen de scores van de jongens en de meisjes liep met een halve punt terug van 0,7 naar 0,2.

Meisjes scoren hoger op het onderdeel taal en jongens brengen het er beter vanaf in de categorieën rekenen en studievaardigheden. De jongens maakten de toets dit jaar iets slechter dan vorig jaar met een score van 535,1, tegenover 535,5 in 2013. De meisjes deden het beter dan vorig jaar en haalden een gemiddelde score van 534,9 tegenover 534,8.

Gemiddelde score iets lager

Leerlingen met een score van tussen de 533 en 536 krijgen een advies voor de havo of voor de gemengde of theoretische leerweg. Leerlingen kunnen op de Citotoets een score halen tussen de 501 en 550. Kinderen met een score van tussen de 545 en 550 krijgen een advies voor vwo.

Deze week ontvangen deelnemende scholen de uitslagen van de Citotoets. Die wordt door scholen en docenten gebruikt als hulpmiddel bij het advies voor het onderwijsniveau van leerlingen op de middelbare school.

    • Laura Klompenhouwer