Israël vuurt tientallen raketten af op Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft vanavond tientallen raketten afgeschoten op doelwitten in de Gazastrook, zo schrijft de krant Haaretz vanavond. Het gaat volgens persbureau AP om de grootste raketaanval op militante Palestijnen sinds eind 2012.

Tot dusver is een persoon gewond geraakt. Het Israëlische leger legt de verantwoordelijkheid in een verklaring bij de ‘terroristische groep Hamas’. “De Israëlische luchtmacht treedt krachtig op tegen iedereen die geweld gebruikt tegen Israël”, aldus een woordvoerder van de luchtmacht vanavond.

Vandaag zijn tientallen raketten op Israël afgevuurd

Eerder vanavond hebben Palestijnse militanten in de Gazastrook ten minste twintig raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Niemand raakte gewond, maar ook dit was volgens inwoners wel de hevigste barrage van raketten in twee jaar.

Deze aanvallen zijn opgeëist door de groepering Islamitische Jihad. Ze zouden een vergelding kunnen zijn voor een aanval gisteren waarbij drie van haar leden werden gedood bij een luchtaanval in de Gazastrook.

Liberman: Gazastrook moet opnieuw bezet

Zowel Israël als Hamas beroept zich vandaag op het recht op zelfverdediging. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei eerder vanavond in een reactie dat de Gazastrook opnieuw bezet moet worden. Onze correspondent in Israël Leonie van Nierop over die uitspraak:

“Liebermans uitspraak neem ik niet zo serieus. Hij staat bekend om zijn boude uitspraken. Verder beschouwen wij, de Verenigde Naties, Gaza al als bezet gebied, daar Israël onder andere het luchtruim controleert. Maar dat is een semantische kwestie. Lieberman bedoelt dat Israëlische troepen weer op de Gazaanse grond aanwezig zullen zijn. Ik sluit niet uit dat Israël bij een volgende militaire operatie met grondtroepen naar binnen gaat, maar het is onwaarschijnlijk dat Israël daar zijn in 2005 afgebroken nederzettingen gaat herbouwen.”

Wat er nog gaat gebeuren laat zich moeilijk voorspellen, maar het kan escaleren, zo verklaarde Van Nierop naar aanleiding van de raketaanval vanuit Gaza:

”Het kan dat het escaleert. Het kan morgen oorlog zijn, maar het kan ook weer overwaaien. Veel hangt af van de reactie van Hamas. Zorgwekkend is dat Israëlische tanks zich nu opstellen aan de Gazastrook en dat Islamitische Jihad zijn ‘operatie’ een naam heeft gegeven: “Het doorbreken van de stilte”

    • Annemarie Coevert