hete hangijzers

Verkiezingsnieuws

Soest //

OM onderzoekt ‘ronselen’ stemmen

De burgemeester van Soest heeft het OM ingeschakeld om onderzoek te doen naar mogelijke fraude met stemmachtigingen. PvdA-lijsttrekker Osman Suna werd maandag door een verborgen camera van PowNews gefilmd terwijl hij om machtigingen vroeg van mensen die zelf niet van plan zijn te stemmen. Dit ‘ronselen’ is strafbaar. „Het zou zonde zijn als die stemmen niet gebruikt worden”, zei de PvdA-lijsttrekker in de PowNews-reportage. Suna heeft na de ontstane ophef zijn lijsttrekkerschap opgegeven. De burgemeester neemt de gebeurtenis „zeer hoog op”. Het OM kon gisteren nog niet inhoudelijk op de zaak reageren.

Assen //

CDA-fractie boos op pronkende CU

Raadskandidaten van het Assense CDA zijn „niet blij” met uitlatingen van lijsttrekker Harmke Vlieg van de ChristenUnie (CU) over de prestaties van haar partij. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Tijdens een verkiezingsdebat roemde Vlieg de inspanningen van de CU-Kamerfractie om een Assense kazerne te behouden. Die militaire kazerne zou worden wegbezuinigd, maar na protest werd dat teruggedraaid. Het CDA vindt dat Vlieg de rol van haar partij overdrijft. In Assen heeft een actiecomité duizenden handtekeningen verzameld. „Iedereen heeft zo z’n best gedaan”, aldus CDA’er Henk Hoff.

Boerenstem //

Peiling: boeren kiezen (weer) voor CDA

Onder Nederlandse boeren blijft het CDA de populairste partij. 42,9 procent van de agrariërs zal bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen op het CDA, zo blijkt uit een peiling onder ruim zevenhonderd boeren. VVD zal veel boerenkiezers verliezen: 17,3 procent is van plan op de partij te stemmen, terwijl dat in 2010 nog een kwart was. De populariteit van lokale partijen groeit: zij kunnen rekenen op 13,7 procent van de stemmen. In 2010 was dat nog ongeveer 10,5 procent.

Peiling //

Steun voor gekozen burgemeester groeit

Een kwart van de raadsleden in Nederland steunt een systeem met een gekozen burgemeester. Dat blijkt uit een enquête van Trouw onder 2.655 raadsleden. In 2012 was dat nog 16 procent. De raadsleden lopen daarmee nog wel achter op de Tweede Kamer, waar inmiddels een meerderheid een stelselwijziging steunt.