Het boek der dessertboeken

Griesmeelpudding met warme bessensaus. Bosvruchtencharlotte. Mokka crème brulée. Geroosterde aardbeien met vanille-basilicumsaus. Chocoladerisotto met mascarpone. Prosecco-jellypudding met zomerfruit. Gekaramelliseerde sinaasappel met sherrymascarpone. Bij wijze van aanbeveling van Janneke Philippi’s toetjesbijbel hoef je eigenlijk niets anders te doen dan de inhoudsopgave op te lepelen. Basilicumkoekjes met lemon curd. Crostata met kersen. Espressozabaglione. I rest my case, your honor. Mijn Favoriete Desserts (Karakter uitgevers) is misschien wel het mooiste, meest complete, water-in-de-mond-doen-lopendste toetjesboek dat ik ken.

Er zijn mensen die voor- en hoofdgerechten beschouwen als een lang en uitgebreid voorspel dat enkel en alleen bedoeld is als opwarmertje voor de grote finale: het nagerecht. Die mensen zouden dit boek sowieso in tweevoud moeten aanschaffen. Een exemplaar in de keuken en een exemplaar voor naast het bed. Dan zijn er de mensen, zoals uw receptschrijver van dienst, die in restaurants best opgewonden kunnen raken bij het lezen van de dessertkaart, maar als ze thuis zelf iets moeten maken zelden verder komen dan een rechttoe rechtaan crumble of chocoladetaart. Voor hen is Mijn Favoriete Desserts een ideale en schier oneindige inspiratiebron.

Deze ‘chocoladetiramisu in coppa’ voldoet precies aan wat volgens mij de gouden formule voor een geslaagde toet is: vet + suiker + alcohol.

Breek 50 gram chocolade en laat deze op laag vuur smelten in 75 ml slagroom. Laat afkoelen. Klop met de mixer de mascarpone los met de resterende 50 ml slagroom en de suiker. Klop er de afgekoelde chocoladeroom en 1 eetlepel kirsch door. Meng de koffie met de rest van de kirsch in een ondiepe schaal. Breek 6 lange vingers elk in 3 stukjes en doop ze in het koffiemengsel. Bekleed er de bodem van 4 kopjes mee. Schep de kersenjam en vervolgens het mascarponemengsel erop. Schaaf de resterende chocolade over de tiramisu en steek in elk kopje een lange vinger.