Habib Koité houdt afropop spannend

Wat de jonge zangeres tekortkwam, kalmte, had de ervaren zanger misschien wel te veel en wat hij ontbeerde, geldingsdrang, had zij in overvloed. De beide hoofdpersonen van het dubbelconcert, de Kameroense Kareyce Fotso en de populaire Malinese troubadour Habib Koité, zingen beide sterke afropops, maar met een ander doel.

Fotso begon, begeleid door de in Nederland wonende Malinese gitarist Zoumana Diarra. Ze zong, speelde gitaar en deed percussie. Met blote voeten stampte ze op een plank voor de basdrum. De tekst wisselde van Kameroense talen naar Engels en Frans. In één liedje kwamen de talen van acht verschillende stammen voorbij. Het leek of ze alles wilde laten horen wat ze kon. Dat werd wat rommelig. Met de ervaring van Koité had ze ongetwijfeld meer lijn in haar spel gebracht.

Koité was in Amsterdam ter promotie van zijn album Soô. Hij maakte ontspannen praatjes met het publiek en had geen haast. De samenzang van zijn band is heerlijk, zoals altijd bij Koité. Zijn liedjes buigen de Malinese traditie soms erg ver naar westerse pop. Het klinkt altijd zoet, maar nooit mierzoet.

Tijdens spaarzame instrumentale nummers was te horen dat hij nog altijd prima buiten de lijntjes van de brave afropop kan kleuren, maar helaas gebeurde dat niet zo veel.

    • Leendert van der Valk