Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Geen ‘tsunami’ na openstellen grens voor Bulgaren en Roemenen

Een groep Bulgaarse truckers op een parkeerterrein langs de A58
Een groep Bulgaarse truckers op een parkeerterrein langs de A58 Foto ANP/ Bas Czerwinski

Sinds het begin van dit jaar hebben zich 614 Roemenen en 340 Bulgaren gemeld bij Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken.

In dezelfde tijd kwamen er bijna zesduizend Polen naar Nederland. Vorig jaar voorspelden partijen als SP en PVV een ‘tsunami’ of ‘massale instroom’ van Bulgaren en Roemenen, die vanaf 1 januari geen werkvergunning meer nodig hebben in de EU. Migratie-experts voorspelden dat de aantallen laag zouden blijven.

Kamer praat over arbeidsmigratie

Morgen praat de Tweede Kamer met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) over arbeidsmigratie. Het afgelopen half jaar gingen zulke bijeenkomsten bijna alleen over Bulgaren en Roemenen – en over Asschers pogingen om ‘Brussel’ ervan te overtuigen dat het vrije verkeer in Europa ook nadelen heeft.

De minister zelf waarschuwde in augustus vorig jaar dat in Nederland ‘code oranje’ gold, alsof de dijken op doorbreken stonden. Hij zegt nu dat de lage cijfers hem “niet zoveel zeggen”.

Lees verder vandaag in NRC Handelsblad: Waar zijn al die Bulgaren en Roemenen toch? Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.