Fiscus profiteert royaal van bonussen in bedrijfsleven

Bedrijven betaalden tot nu toe 26 miljoen aan crisisheffingen

Royale vertrekregelingen en hogere bonussen voor topmanagers leiden vanwege speciale belastingen tot meevallers voor de schatkist. Dat blijkt uit de informatie over beloningen van de raden van bestuur in 21 tot nu toe gepubliceerde jaarverslagen van vooral beursgenoteerde ondernemingen. De 21 bedrijven, waaronder ABN Amro, Ahold, KPN en Philips, betaalden over 2012 ruim 10 miljoen euro aan extra heffingen op topbeloningen. Over 2013 staat de teller nu op bijna 16 miljoen euro.

Uitschieters zijn verfconcern Akzo Nobel, dat alleen al aan extra belastingen op vertrekregelingen 4,8 miljoen euro moet betalen, en uitzendgigant Randstad, die bijna 2,4 miljoen betaalt vanwege onder meer het vertrek van bestuursvoorzitter Ben Noteboom.

Farma- en chemiebedrijf DSM meldt in zijn jaarverslag een stijging met vijf ton van de betaalde crisisheffing over 2013 voor vijf bestuurders. De heffing kwam uit op 1,2 miljoen euro.

De Belastingdienst legt twee heffingen op topbeloningen op. De (ex-)bestuurders hoeven zelf niet te betalen, dat moet hun werkgever doen. De eerste belasting is de crisisheffing van 16 procent over het bruto salaris boven 150.000 euro. De crisisheffing gold aanvankelijk alleen over 2012, maar is met een jaar verlengd. De opbrengsten, 628 miljoen euro, bleken veel hoger dan de geraamde 500 miljoen.

De tweede belasting wordt geheven op zogeheten excessieve beloningsbestanddelen bij vertrek van een topmanager. Dit is een belasting van 75 procent over het bedrag boven gouden handdrukken van 531.000 euro. Daarbij worden ook beloningen in de vorm van aandelen en opties belast. Gezien de gestegen beurkoersen van de afgelopen jaren is de waarde daarvan soms gestegen tot boven een miljoen euro.

Het recordbedrag dat Akzo Nobel afrekent heeft te maken met de betalingen bij het vertrek van vier bestuurders in 2012 en 2013, blijkt uit het jaarverslag en een toelichting daarop van een woordvoerder. Het gaat om het afscheid van bestuursvoorzitter Hans Wijers (1,1 miljoen euro vertrekpremie, 2012) en van de bestuurders Rob Frohn (0,6 miljoen euro, 2012), Leif Darner (bijna 0,8 miljoen, 2012) en Tex Gunning (geen formele vertrekpremie).

Naast de belasting op de betalingen aan afgezwaaide bestuurders betaalde het concern vorig jaar 0,9 miljoen euro crisisheffing op de beloningen van de huidige bestuurders.

Doordat de crisisheffing op inkomens boven 150.000 euro niet is aangepast aan inflatie of loonstijgingen en topbeloningen wél doorgroeien, stijgen de belastingen vanzelf mee. Hogere bonussen vanwege hogere winsten geven nog eens extra opbrengsten.

De crisisheffing zorgt voor veel protest in werkgeverskringen, die massaal bezwaar hebben gemaakt tegen de aanslagen. Met name voetbalclubs klagen steen en been. Onder de werknemers waarvoor bedrijven vorig jaar een crisisheffing moesten betalen waren twintig mensen van tussen de 15 en 20 jaar.

    • Menno Tamminga