Erdogan: demonstraties zijn niet democratisch - waterkanonnen ingezet

Duizenden mensen wonen vandaag de begrafenis bij van de 15-jarige Berkin Elvan.
Duizenden mensen wonen vandaag de begrafenis bij van de 15-jarige Berkin Elvan. Foto AFP/Bulent Kilic

De Turkse regering zet momenteel waterkanonnen in om de tienduizenden demonstranten te bestrijden die in Istanbul bijeen zijn naar aanleiding van de begrafenis van de 15-jarige Berkin Elvan. Hij overleed gisterochtend als gevolg van een traangaspatroon waar hij negen maanden geleden door werd geraakt.

De Turkse premier Erdogan reageerde vanmiddag tijdens een campagnebijeenkosmt op de protestacties met de verklaring dat deze ‘ondemocratisch’ zijn, zo schrijft persbureau AP:

“Een poging om de straten van Turkije achttien dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in brand te steken is geen democratische daad. Ik roep vakbonden en NGO’s die zich provocatief opstellen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Wie problemen heeft moet deze oplossen door een stem uit te brengen op 30 maart.”

Dood Elvan leidde tot massale demonstraties

Gisterochtend liet de familie van Elvan op Twitter weten dat hij was overleden. In juni vorig jaar ging hij brood halen tijdens botsingen tussen de oproerpolitie en betogers, die protesteerden tegen het autoritaire leiderschap van premier Erdogan. Hij kreeg een traangaspatroon tegen zijn hoofd en lag sindsdien in coma.

Hij is het zevende dodelijke slachtoffer van het politiegeweld in Turkije geworden. Zijn dood leidde gisteren al tot massale demonstraties en confrontaties met de politie nadat het bericht razendsnel op internet is verspreid.

In diverse steden ontstonden rellen

In een dag tijd is Berkin Elvan, een jongen die niets met de Taksim-protesten te maken had, een symbool geworden van het harde politieoptreden van afgelopen zomer.

De rouwenden kwamen bij een gebedshuis bijeen. Ze riepen daar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op om af te treden, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het politiegeweld. In diverse steden ontstonden vandaag gewelddadige confrontaties tussen betogers en oproerpolitie. In de havenstad Izmir zijn 102 mensen opgepakt.

Erdogan onder vuur vanwege corruptieschandalen

Het overlijden van Berkin komt op een moment dat de spanningen in Turkije toch al hoog oplopen, in de aanloop naar lokale verkiezingen van 30 maart, zo schrijft de buitenlandredactie vandaag in NRC Handelsblad:

“Premier Erdogan ligt onder vuur door een lange reeks corruptieschandalen, die de grootste bedreiging voor zijn premierschap vormen sinds hij in 2003 aan de macht kwam.

De afgelopen weken komen voortdurend geluidsfragmenten naar buiten van afgeluisterde telefoongesprekken waaruit Erdogans persoonlijke betrokkenheid zou blijken bij het aannemen van steekpenningen en het aansturen van media.

Erdogan houdt vol dat er met de opnames is geknoeid door aanhangers van de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen met wie hij een felle machtsstrijd uitvecht.”