Dat lagere inkomen neem ik voor lief

Merel Segers (28) is zelfstandig ondernemer op het gebied van duurzaamheid en communicatie // Ze schrijft, onderzoekt en ontwerpt // Segers woont in een woongroep in Delft

‘Ik heb industrieel ontwerpen gestudeerd, maar tijdens mijn bachelor ontdekte ik dat ik duurzaamheid toch belangrijker vind. We leerden bijvoorbeeld een nieuwe lamp ontwerpen om op de markt te brengen, maar ik wilde helemaal geen nieuwe lamp als we ondertussen de wereld naar de knoppen hielpen. Ik ben na mijn studie op reis gegaan en toen ik terugkwam, wist ik het zeker: ik ging voor een master industriële ecologie. Daar leerde ik duurzame problemen analyseren en die kennis gebruik ik nu als zelfstandig ondernemer.

„Zo help ik iemand met een boek over het verduurzamen van de marktsector en ontwierp ik voor energieleverancier Eneco een kaart waarop is uitgebeeld welke invloed de bouw van windmolens heeft op de omgeving. Daarnaast schrijf ik al een jaar of drie voor het populair-wetenschappelijk tijdschrift KIJK. Mijn broer las het al jaren en hij had soms meer kennis van techniek dan ik. Dat vond ik zo bijzonder dat ik ook zo wilde leren schrijven. Toen ik stage moest lopen voor wetenschapscommunicatie heb ik er gesolliciteerd en ben nooit meer weggegaan.

„Het is verrassend hoe snel het is gegaan, het aantal opdrachten dat ik binnenkrijg. Ik ben nu sinds augustus 2012 aan het freelancen en ik verdien 2.000 euro netto per maand. Waar ik in het begin vooral aan het netwerken was en nauwelijks iets verdiende, weet ik nu onder meer via sociale media genoeg werk te vinden. Tuurlijk, als ik kijk naar die vriendin die als consultant werkt, verdien ik een stuk minder. Maar de duurzame sector is voor een groot deel idealistisch. Dat lagere inkomen neem ik voor lief.”