College Helmond informeerde raad onjuist over affaire Atlant Groep

Brabantse wethouders hebben campagne gevoerd om de directeur van het regionale sociale werkplaatsbedrijf Atlant Groep in Helmond weg te krijgen. Het college van Helmond heeft de gemeenteraad over deze zaak onjuist geïnformeerd. Dat blijkt uit een reconstructie van de affaire vandaag in NRC Handelsblad.

Foto Atlant Groep

Brabantse wethouders hebben campagne gevoerd om de directeur van het regionale socialewerkplaatsbedrijf Atlant Groep in Helmond weg te krijgen. Het college van Helmond heeft de gemeenteraad over deze zaak onjuist geïnformeerd. Dat blijkt uit een reconstructie van de affaire vandaag in NRC Handelsblad.

Atlant-directeur Theo van Kroonenburg (54) kwam in conflict met de wethouders, die samen het bestuur vormen van Atlant, over een nieuw financieel model voor het socialewerkplaatsbedrijf. Hij kreeg in oktober vorig jaar eervol ontslag en een afkoopsom van 311.000 euro bruto. De totale kosten van de affaire worden geschat op één miljoen euro.

Tijdens het conflict meldde de bestuursvoorzitter van Atlant, wethouder Yvonne Van Mierlo (economie, financiën en sociale zaken) en lijsttrekker voor de VVD, dat een klokkenluider mogelijke financiële en administratieve onregelmatigheden had gemeld. Het zou gaan om een Helmondse ondernemer, die van een Atlant-werknemer signalen van onjuistheden had gekregen.

Zeven maanden onderzoek

De directeur kreeg de keuze tussen een vertrekregeling of een forensisch onderzoek. Accountant Deloitte deed vervolgens zeven maanden onderzoek naar Van Kroonenburg. Het onderzoek werd steeds uitgebreid en kostte 2,4 ton, maar Deloitte vond niets. De klokkenluider had zich maanden eerder al teruggetrokken, volgens Van Mierlo. Een kritisch rapport over het “functioneren, houding en gedrag” van de directeur werd opgesteld door de advocaat van het bestuur.

Betrokkenen, waaronder de ondernemingsraad van Atlant, denken dat Van Mierlo de klokkenluider heeft verzonnen, zeggen zij nu. “Ik geloof er helemaal niks van”, zegt ook Huub van der Vrande, topman van de beursgenoteerde elektronicaleverancier Neways en voorzitter van het werkgeversnetwerk Atlant Partnership.

De gemeente Helmond had maanden voordat de klokkenluider zich meldde al verdenkingen jegens Van Kroonenburg, volgens een verklaring van de oud-directeur arbeidsintegratie van Atlant.

Verkeerd geïnformeerd

Het college van Helmond heeft de raad verkeerd geïnformeerd over de affaire, blijkt uit onderzoek. Het college verweet de directeur van Atlant dat hij als ambtenaar zijn Atlant-bestuur passeerde. Van Kroonenburg zou een brief met bezwaren tegen het nieuwe financiële model rechtstreeks aan het Helmondse college hebben gericht, in plaats van aan zijn bestuur. In werkelijkheid mailde de directeur wél zijn bestuur, maar heeft het bestuur de brief vervolgens zelf als officieel ‘collegestuk’ ingebracht.

Het college werd door de opvolger van Van Kroonenburg, René Walenberg, gewezen op dit misverstand, maar het meldde dit in januari 2013 niet aan de raad na vragen van de SP. Het college stuurde de brief ook niet naar de raad door omdat deze „qua procedure” ongepast zou zijn. Het bestuur zei dat de vertrouwensrelatie met Van Kroonenburg door de brief was geschaad.

Het bestuur van Atlant zegt de identiteit van de anonieme klokkenluider te kennen en noemt de verdenkingen jegens Van Mierlo “onjuist”. Het benadrukt dat er meer klokkenluiders waren en staat “onverkort” achter het besluit onderzoek te doen. De advocaat van het bestuur zegt de klokkenluiders persoonlijk gesproken te hebben. Hij wil niet ingaan op de vraag of de klokkenluider een schriftelijke verklaring heeft afgelegd. De advocaat noemt zijn rapport over Van Kroonenburg “objectief”.

Het bestuur zegt dat de bewuste brief van Van Kroonenburg wel aan het college was gericht.

Lees de hele reconstructie uit NRC Handelsblad. Gratis voor abonnees, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Eppo König